23 Nisan 2013 Salı

Heredot

Antik Yunanlı Herodotos, yaklaşık M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış tarihçi ve yazardır. Çoğu tarihçi Herodot’tan “tarihin babası” olarak bahseder. Gezip gördüğü yerleri insanlara anlatması sayesinde tarih bilimine çok büyük bir katkıda bulunmuştur.
En ünlü eseri “Herodot Tarihi” isimli kitabında dünyanın farklı bölümlerine yaptığı seyahatleri ve yaşadıklarını anlatmıştır. Ölümünün üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen Herodot isminin günümüzde hatırlanmasını sağlayan bu kitabı, özellikle Pers Savaşları konusunda tarihçilerin temel kaynaklarından biri olmuştur.

Persler ve Antik Yunanlılar arasında yapılan Pers Savaşları’nı detaylı bir şekilde anlatan Herodot, M.Ö. 492 ile 449 yılları arasında yapılan bu savaşların günümüz tarihçileri tarafından incelenebilmesini sağlamıştır. Batı Anadolu’nun Bodrum’unda dünyaya gelen Herodot, daha sonra Tiran tarafından sürgüne gönderilmiştir. Kendisine dünya çapında ün kazandıracak gezilerini de bu nedenle yapmıştır. Sürgün edildikten sonra dünyanın birçok farklı bölgesini gezen Herodot, bir dönem Atina’da da yaşamıştır. Atina’dan sonra Mısır’a giden Herodot, burada Assuan’a kadar gitmiştir.

Mısır’dan sonra Mezopotamya'nın büyük bölümünü gezen Herodot, günümüzde Filistin olarak bilinen bölgeyi de ziyaret etmiştir. Filistin’den çok uzak olmasına rağmen Güney Rusya topraklarına da giden Herodot’un yolculukları hakkında bazı tarihçiler kesin olarak belirtmese de, Herodot’un Güney Afrika sahillerine kadar gittiğini de düşünmektedir. Yaşlılık yıllarını İtalya’nın Thurii isimli Yunan kolonisinde geçiren Herodot, “tarihin babası” olarak anılmasını sağlayan ünlü eserini burada yazmıştır. Herodot, gezdiği birçok bölge hakkında gördüklerini ve özellikle Persler ile Yunanlılar arasındaki savaşları yazmıştır.

Herodot Tarihi isimli ünlü eserinde birçok farklı bölgeden bahsetse de, Herodot’un bu eserindeki temel konunun Pers-Yunan Savaşları olduğu söylenebilir. Persler ile Yunanlılar arasındaki savaşların ilki Herodot doğmadan kısa süre önce gerçekleşmiş ve ikinci savaş da Herodot’un çocuk olduğu yıllarda yapılmıştır. Herodot Tarihi isimli eserin yalnızca bir tarih kitabı olduğunu söylemek de yanlış olur. Zira Herodot Antik Yunanlıların ilgilendiği sanat eserleri üzerine yazdığı gibi, Asya’daki kavimlerin sosyal yaşamlarına da değinmiştir. İlk üç kitabı daha çok Asya’da yaşanan olaylar üzerineyken, ikinci üç kitap Avrupa ve son üçleme de Yunan tarihi hakkındadır.

Kaynak: M. A.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.