8 Mart 2013 Cuma

Roka

Sevgili etraf gönülleri, bugün size yine sağlık konusunda bitkiler hakkında bilmemiz gerekenleri hatırlatacağız. Konumuz Roka yani balığın sevgilisi…

Roka Bitkisi: Kokulu bir bitki olan roka, C vitamini açısından oldukça zengindir. Özellikle balık mevsiminde sıklıkla tüketilen roka, sofralarımızın vazgeçilmezidir. Yeşil salata olarak tüketilen roka, başta K ve P vitaminleri olmak üzere, çok zengin vitamin kaynağıdır. Bu sebeple Rokanın besin değeri de oldukça yüksektir. Roka yeşil, uzun yapraklı, sapları tüylü bir bitkidir. Turpgillerden 40 cm kadar boyunda bir bitkidir. Çiçekleri sapın ucundadır. Rengi beyaza çalar, üzeri mor damarlıdır. Çok kokuludur. Yaprakları almaşık dizilişlidir.

Rokanın Faydaları:
Safrayı boşaltır.
İştah açıcıdır.
Sıtma ateşini düşürür.
Öksürüğü keser.
Mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır.
İdrar söktürücüdür.
Uyarıcıdır. Vücuda kuvvet verir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Karında biriken suyu boşaltır.
Eklem (Mafsal) iltihaplarını giderir.
Karaciğer ağrılarını giderir, kanı temizler ve sarılığı keser.
Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Roka Nasıl Kullanılır?
Rokanın yaprakları, kökü ve tohumları kullanılır. Kökünden ve tohumlarından baharat üretilir. Baharatı yemeklere güzel koku ve tat vermek için kullanılır. Yapraklarının ise salatası yapılır.

Rokanın Zararları:
Fazla miktarlarda tüketilmesi gaz problemine sebep olur. Eğer diyet yapıyorsanız veya kilo probleminiz var ise, rokadan uzak durmalısınız. Çünkü rokanın iştah açıcı özelliği var.
Sağlığımız için bilinçlenmemiz şart.

1 yorum:

  1. Önemli olan,kaç yıl yaşadığımız değil.
    Bu yıllarla,ne yaptığımızdır.

    Evangeline Booth

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.