Osmanlı döneminde yapılan birçok camide, şadırvanın çıkış kapısında iki tane yuvarlak taş vardır. Bunlara "sadaka taşları" derlerdi. Her gece yatsı namazından sonra, camiden çıkan cemaatin zenginleri buraya "akçe" bırakırlardı. İhtiyacı olanlar gelir, ihtiyacı kadar alırdı. Bırakanlara dua ederlerdi. Hiçbir ihtiyaç sahibi, ihtiyacından fazla almazdı. Taş ağzına kadar akçe dolu olsa bile eğer iki akçeye ihtiyacı varsa, iki akçe alırdı. Asla daha fazla almazlardı. Sonra da bırakan kişiye dua ederlerdi. Bırakan belli değil alan belli değil. Yapılan iş sadece Allah rızası için yapılırdı. Yardım edilen kişi, mahcup olmasın diye böyle bir yol seçilmiş idi. Hala da o taşlar eski camilerde vardır. Ama şimdiki insanlar, o taşların ne için yapıldığını bile bilmiyorlar.
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.
OSMANLI'DA SADAKA TAŞLARI
YanıtlaSilOsmanlı döneminde yapılan birçok camide, şadırvanın çıkış kapısında iki tane yuvarlak taş vardır. Bunlara "sadaka taşları" derlerdi. Her gece yatsı namazından sonra, camiden çıkan cemaatin zenginleri buraya "akçe" bırakırlardı. İhtiyacı olanlar gelir, ihtiyacı kadar alırdı. Bırakanlara dua ederlerdi.
Hiçbir ihtiyaç sahibi, ihtiyacından fazla almazdı. Taş ağzına kadar akçe dolu olsa bile eğer iki akçeye ihtiyacı varsa, iki akçe alırdı. Asla daha fazla almazlardı.
Sonra da bırakan kişiye dua ederlerdi.
Bırakan belli değil alan belli değil. Yapılan iş sadece Allah rızası için yapılırdı.
Yardım edilen kişi, mahcup olmasın diye böyle bir yol seçilmiş idi.
Hala da o taşlar eski camilerde vardır. Ama şimdiki insanlar, o taşların ne için yapıldığını bile bilmiyorlar.