Sanal mağaza açmaya niyeti ve hevesi olanlar için bugün konuyu ele alıyoruz. Sanal mağaza açmanın Türkiye'de hiçbir prosedürü yoktur. Şirket kurmanız bile gerekmez.
Sadece alan adınız olmalı bir de hangi ürününü satacaksanız, o ürünün tedarikçisini bulmanız yeterli. Sanal mağaza açmadan önce ne satacağınıza karar vermeli ve seçtiğiniz alanla ilgili ön çalışma yapmalısınız.
Yaptığımız araştırmalardan öğrendik ki; her şeyi satmak yerine belirli bir kategori veya ürün grubuna özel bir sanal mağaza açmak kesinlikle başarı oranınızı artıracaktır.
İlk önce kendinize yapacağınız işle ilgili bir alan ismi (site ismi) buluyor ve sitenizi açıyorsunuz. Daha sonra seçtiğiniz kategoride online satış ortaklığı sunan şirketlere başvuruyorsunuz. Sizinle çalışmak isteyen firmaları belirliyorsunuz. Firma ile görüşüp sitenizin nasıl çalışması gerektiği konusunda bilgi alıyorsunuz. Örneğin; bazı firmalar sadece kendi ifarme kodlarını size gönderip geri kalan tüm işlemleri sizin yapmanızı istiyorlar. Diğer seçenek ise; hosting hizmetini kendileri yapıp. Bunun için sizden yıllık bir miktar para talep ediyor ve bu işlemi gerçekleştiriyorlar.
İkinci aşama ise; şahıs olarak yapmak istiyorsunuz, sadece sitem olsun diğer işlerle uğraşmayayım derseniz. Tüm ürün tedariğini, ürün teslimatını, müşteriyle diyalogu, fatura kesmeyi, vergiler dahil her şeyi onlar yapıyor. Siz sadece sattığınız ürünlerden belirli oranlarda komisyon alıyorsunuz. Şayet firmanız var ve bu işlemleri siz firmanız adına yapmak istiyorsanız, o zaman da firma ile daha detaylı görüşüp iki taraf için hangisi uygunsa ona karar veriyorsunuz.
Örneğin; http://www.ucuzcuu.com/
Sanal mağazalar sınır tanımıyor ve her alanda hizmet veriyor. Mesela Uçak, otobüs bileti almak için ya da otel rezervasyonu yapmak için http://bilethol.com/ sitesi güzel bir örnektir.
Yine uçak bileti ve otel rezervasyonu yapmak için http://www.garofis.com/ sitesi de tedarikçisi tarafından sağlanan hizmetin yayınını yapan sitelerdendir.
Eğer çok paranız varsa sanal mağazalar üreten bir şirkete gidip size özel bir sanal mağaza yazılımı yazdırabilirsiniz. Bunun ortalama fiyatı profesyonel bir sistem olacaksa en az 10.000 ile 50.000 YTL arası olabilir. Ancak internet alemi sonu olmayan bir ortam olduğu için eğer büyük bir paranız veya markanız yok ise bu kadar çok para ile bu işe girmeniz gerekmez. Hazır programlar ile de uygun fiyata sanal mağaza açmak mümkündür. Bugün değeri ile, yıllık alan adı ve hosting hizmeti dahil ortalama 300 YTL. ile 1500 YTL. civarında bir para ile gayet güzel bir site açabilir, hazır eticaret sistemleri ile bu sektöre girebilirsiniz.
Hazır eticaret sistemlerinin avantajı ise hem ilk adım olarak çok büyük paralar vermezsiniz, hem de büyük bir teknik bilgi ve sunucu alt yapısının içinde bunalmazsınız. Hizmet veren firmalar size teknik desteği verir, siz sadece ürün satışına ağırlık verirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre internetten yapılan alışverişlerin büyük bir kısmı kredi kartı ile yapılmaktadır. Havale ile ödeme yapmak insanlara zor gelmektedir ve zaman kaybettirdiği için cazip değildir. Sanal mağazanızın büyümesi için mutlak sanal pos olması gereklidir.
Sanal pos konusuna ise bir sonraki yazımızda değineceğiz.
24 Şubat 2012
http://etrafca.blogspot.com/
Sen gidersen başkent gider,
YanıtlaSiliçim üşür ayaz düşer
İzmir de konak meydanı,
İstanbul da taksim düşer.
Sen gidersen canım gider,
Adın geçer içim titrer.
Şu dağlanmış yüreğime,
Sevda denen akkor düşer.
Sen gidersen herşey gider,
Sesin gider,sesim düşer.
Sen gidersen ey sevgili,
Ben biterim, şiir biter.
Ümit Yaşar Oğuzcan
Şefkat öyle bir dildir ki,
YanıtlaSilsağır da duyabilir, kör de görebilir.
Mark Twain