8 Aralık 2012 Cumartesi

05 Haziran Dünya Çevre Günü

Keşke senede bir gün olarak değil de çevre konusunda her gün bilgilendirme yayınları yapılsa ve insanlar bilinçlendirilse. Aksi takdirde gelecek kuşaklara yaşanılmaz bir dünya bırakacağız.

Dağlar, ovalar, çayırlar, ormanlar, göller, denizler, ırmaklar, doğal çevreyi oluşturur. Doğal çevrenin kirlenmesi bütün insanların ortak sorunudur. Dolayısı ile çevre kirliliği hepimizin günlük yaşayışını etkileyen en büyük olaydır.

Uygarlığın gelişmesi, endüstrileşme sonucu fabrikalarda insan gücüne gereksinme arttı. Kırlarda, köylerde, doğal çevrede yaşayan insanlar kentlere göçtü. Kent nüfusu önemli ölçüde çoğaldı. Kentlerde nüfusun artışı ve endüstrileşme ile birlikte çevre sorunları da ortaya çıktı.

İnsanların bilgisizce hareket etmeleri sonucu dünyamız günden güne kirleniyor. Bilim adamlarının yaptıkları incelemelerde böyle devam ederse yakın bir gelecekte canlıların nefes alma alanları gitgide daralacak, hatta doğal ortam diye bir şey kalmayacaktır. Onun için çevre konusunda gayet duyarlı olmalıyız.
Dünya Çevre Günü
(05 – 11 Haziran)

Doğal Çevrenin korunması amacı ile 1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı toplandı. Bu toplantıda çevre sorunları ele alındı. Çevre kirlenmesine karşı üye ülkeler ortak çözüm yolları aradılar. Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olması kararlaştırıldı. Her yıl Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde 05 Haziran Dünya Çevre Günü olarak değerlendirilir.

Ülkemizde bu amaçla 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı 5-11 Haziran tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul etti. Çevre Koruma Haftasında okullarda öğrencilere doğal çevrenin korunması gereği öğretilir. Hafta boyunca radyo ve televizyonda halka çevre kirlenmesi ile ilgili bilgiler verilir. Alınması gerekli önlemler anlatılır. Gazete ve dergilerde doğal çevrenin korunmasına ilişkin yazılara yer verilir.

Başlıca çevre sorunları su, hava ve toprak kirlenmesidir.
Su kirlenmesi ile deniz hayvanlarının yaşam ortamları bozulur. Kirli sularda avlanan balık ve öteki deniz ürünlerini yemeyelim. Böyle sularda yüzmeyelim.

Hava kirliliği daha çok yakıtların gereği gibi yakılmaması sonucu ortaya çıkar. Kirli hava solunuma elverişsiz havadır. Kirli hava solunum yolları hastalıklarını artırır. Solunum organlarımızı yorar. Hava kirliliği ölümlere bile sebep olur.

Toprak kirlenmesi; çeşitli ilaç ve gübrelerle toprağın tarıma elveriş¬siz duruma gelmesidir. Çiftçilerimiz; tarlada kullanacakları ilaç ve gübre çeşidini ziraat mühendislerine, teknisyenlerine sormalıdır. Hangi gübrenin hangi cins topraklarda yararlı olacağı bilinmektedir. Bu nedenle; ilgili uzmana danışmaksızın ilaç ve gübre kullanılmamalı. Toprak kirlenmesi toprağın verimini azaltır. Bitki hastalıklarını çoğaltır.

Bugün pek çok ilimiz çevre sorunları ile karşı karşıyadır. Örneğin Ankara'da hava, İstanbul'da su, Mersin ve Adana'da toprak kirliliği birer çevre sorunudur.
Doğal Çevrenin Korunması İçin Alınacak Önlemler

Doğal çevrenin korunması: Bu konuda alınabilecek belli başlı önlemler şunlardır:
- Akar ve durgun sular, insan ve hayvan artıkları ile kirletilmemeli,
- Biriken çöpler hemen kaldırılmalı,
- Zararlı hayvanların, böceklerin özellikle, karasinek ve sivrisinekle¬rin üreyip çoğalmaları engellenmeli,
- Kanalizasyon borularındaki patlamalar hemen tamir edilmeli,
- Yakıtların tam yakılması sağlanmalıdır. Böylece hem enerji kaybı, hem de hava kirliliği önlenmiş olur.

Doğal çevrenin kirletilmesi yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenlere para ve hapis cezaları verilir.

Doğal çevre bizim çevremizdir. Biz doğayı korudukça doğa da bizleri korur. Havaya, suya, toprağa karışan kimyasal artıklar doğayı etkiliyor. Bu artıkların çoğalması insan sağlığını bozuyor. Kısaca çevre sorunları, sağlımızla yakından ilgili bir konudur.

Bulunduğumuz yeri kirletmeyelim. Doğal çevrenin güzelliklerini korumak hepimizin görevidir. Bu konuda girişilen çalışma ve çabalara katılalım. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz ve kullandığımız suların, bulunduğu¬muz yerin temiz olmasını istiyorsak çevre kirlenmesine engel olalım. Sağlımıza uygun bir çevrede yaşamak için doğal çevremizi koruyalım, zarar verenleri de uyaralım.

2 yorum:

  1. Çok güzel olmuş,paylaşımınız için teşekkürler.Çevre bilincinin herkeste olması gerektiği kanaatindeyim.:-)

    YanıtlaSil
  2. bana çok yardımcı oldu yarışmam vardı bakalım 1. olabilicekmiyim? çok merak adiyorum

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.