2 Ekim 2012 Salı

Steve Jobs

Steve Jobs (24 Şubat 1955 – 05 Ekim 2011), Apple Computer’in kurucu ortağı, yönetim kurulu başkanı (CEO) ve genel müdürüydü. Bilgisayar sanayisinin önderlerindendi.
Ayrıca Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları’nın yönetim kurulu başkanlığını da yaptı. Yönettiği firmayı zirveye çıkardığı yıllarda Pankreas kanserine yakalandı. Hastalığa karşı verdiği yediyıllık mücadeleden sonra 56 yaşında vefat etti.
1970′lerin sonunda, diğer kurucu ortak Steve Wozniak’la birlikte, ticari başarı sağlayan ilk kişisel bilgisayarlardan birini yaratmışlardır. Jobs, 1980′lerin başında, Fare (Mouse) ile kullanılan GUI (Graphical User Interface) (Grafik Kullanıcı Arayüzü)’in ticari potansiyelini fark edenlerin arasında yer aldı.


1985′te yönetim kurulunda kaybettiği güç mücadelesinin ardından Jobs Apple’dan istifa ederek, yüksek öğrenim ve iş dünyası için bilgisayar platformu üretmeyi hedefleyen NeXT bilgisayar şirketini kurdu. 1997 yılında Apple Computer şirketinin NeXT’i satın almasıyla Jobs kurucusu olduğu şirkete geri döndü. O zamandan beri icra kurulu başkanı (CEO) olarak çalışmaktadır. Fortune dergisi 2007 yılında Steve Jobs’u En Güçlü İşadamı olarak göstermiştir.

Jobs, daha önce Lucasfilm şirketinin bilgisayar grafiği bölümü olan Pixar Animasyon Stüdyoları’nı 1986 yılında satın alır. 2006 yılında Walt Disney Şirketi tarafından satın alınıncaya kadar şirketin CEO’su ve en büyük hissedarıydı. Jobs halen Walt Disney Şirketi’nin en büyük gerçek kişi hissedarı ve yönetim kurulu üyesidir. Jobs, bilgisayar ve eğlence endüstrisinin önde gelen isimlerinden biridir.

Jobs’un iş dünyasındaki geçmişi, alışılmışın dışındaki bireysel Silikon Vadisi girişimcisi kişiliğinin yarattığı söylentilerle doludur. Estetiğin toplumsal ilgi odağı oluşturmadaki rolünü iyi bilerek tasarımın önemini vurgular. İşlevsel ve zarif olan ürünler geliştirmesi sayesinde sadık bir hayran kitlesi edinmiştir.

1 yorum:

  1. Geçinmek için ne yaptığın beni ilgilendirmiyor
    Neyi özlediğini,
    Kalbinin arzuladığı şeye kavuşmanın hayalini kurmaya cesaret edip edemediğini bilmek istiyorum.

    Kaç yaşında olduğun beni ilgilendirmiyor
    Aşk için, hayallerin için, yaşıyor olma serüveni için
    Bir aptal gibi görünme riskini göze alıp almayacağını bilmek istiyorum.

    Ay'ın etrafında hangi gezegenlerin döndüğü beni ilgilendirmiyor
    Kederinin merkezine dokunup dokunmadığını, hayatın ihanetlerince açılıp açılmadığın, daha fazla acı korkusundan kapanıp kapanmadığını bilmek istiyorum.

    Saklamaya, azaltmaya ya da düzeltmeye çalışmadan benim ya da kendi acınla oturup oturamayacağını bilmek istiyorum.

    Benim ya da kendi neşenle olup olamayacağını, insan olmanın sınırlılığını hatırlamadan, bizi dikkatli ve gerçekçi olmamız için uyarmadan çılgınca dans edip coşkunun seni parmak uçlarına kadar doldurmasına izin verip vermeyeceğini bilmek istiyorum.

    Bana anlattığın hikayenin doğru olup olmaması beni ilgilendirmiyor
    Kendi kendine dürüst olmak için bir başkasını hayal kırıklığına uğratıp uğratamayacağını; ihanetin suçlamasına dayanıp, kendi ruhuna ihanet edip etmeyeceğini bilmek istiyorum.

    Güvenebilir ve güvenilebilir olup olamayacağını bilmek istiyorum.
    Her gün sevimli olmasa da güzelliği görüp göremeyeceğini bilmek istiyorum.
    Benim ve kendi hatalarınla yaşayıp yaşayamayacağını;
    Bir gölün kenarında durup gümüş Ay'a "EVET!" diye bağırıp bağırmayacağını bilmek istiyorum.

    Nerede yaşadığın ya da ne kadar paran olduğun beni ilgilendirmiyor
    Keder ve umutsuzlukla geçen bir gecenin ardından, yorgun, bitap da olsan,
    çocuklar için yapılması gerekenleri yapıp yapmayacağını bilmek istiyorum.
    Kim olduğun, buraya nasıl geldiğin beni ilgilendirmiyor
    Çekinmeden benimle ateşin ortasında durup durmayacağını bilmek istiyorum.

    Nerede, kiminle, ne okuduğun beni ilgilendirmiyor
    Diğer her şey bittiğinde seni ayakta tutan şeyin ne olduğunu bilmek istiyorum.

    Kendinle yalnız kalıp kalamadığını, ve o boş anlarda sana arkadaşlık eden kendini gerçekten sevip sevmediğini bilmek istiyorum.


    Oriah Mountain Dreamer
    (Kanadalı Bir Kızılderili)

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.