Geçmişte düğme giyilen kıyafetleri bir bütün olarak tamamlayan çok özen gösterilerek tasarım ve imalatı yapılmış özel taşlar, altın, gümüş ve pırlantalarla süsler kullanılan kişinin sadece görünümünü değil kişiliğinde sembolik olarak gösteren hatta statüsünü belirleyen çok önemli bir unsurdu.
İnsanların giydikleri kıyafetler üzerinde düğmeyi basit bir ilikleme aracı değildi gerçekten giyen kişinin zenginlik ve makam göstergesi şeklindeydi. Tabi ki bu yaklaşım herkes için geçerli değildi sade halk bundan hiç nasibini alamamıştı öyle ki zaten kendi imkanlarıyla dokudukları kumaştan yaptıkları elbiselere düğmelerini de kendileri tahta ve kumaşlardan yapmaktaydı onlar için düğme ilikleme aracından ibaretti.
Gelişen teknoloji ile birlikte kolaylaşan üretim imkanları sayesinde kıyafetlerde yeni modellerin seri üretim imkanına kavuşmasıyla düğme de çok değişti. Seri üretilmesi kaçınılmaz olmuş ve sektöre ayak uydurması gerekli idi. Teknolojiden nasibini en iyi şeklide aldı düğme imalatının sektörleşmesiyle birlikte, düğme tasarımcısı ve geliştiricisi, düğme alıcısı veya düğme imalatçısı gibi bazı meslekler ortaya çıkmıştır.
Düğmeler, sedef, kaplumbağa kabuğu, bufalo boynuzu, geyik boynuzu, ağaç, kemik, deri, bambu, bitki, fildişi, kumaş kolajı, süsleme (püsküller, saçaklar, örgüler ve şeritler), kazein (bir çeşit yarı sentetik plastik), polyester (ısı ile sertleşen plastikler), sıkıştırma kalıp malzemeleri (aminoplastslar) ve enjeksiyon-kalıp malzemeleri (termoplastlar) gibi çok geniş bir malzeme çeşidinden üretilebilmektedir.
Hayatımızın kum saatinden kumlar eksildikçe, bazı şeyleri daha net görmeye başlarız.
YanıtlaSilJean Paul Sartre