29 Eylül 2012 Cumartesi

2012 – 2013 Eğitim Öğretim Yılı Teknoloji Ve Tasarım Dersi I.Dönem Zümre Öğretmenler Toplantı Tutanağı

2012 – 2013 Eğitim Öğretim Yılı
Teknoloji Ve Tasarım Dersi
I.Dönem Zümre Öğretmenler Toplantı Tutanağı


TOPLANTI NO                         :  1
TOPLANTI TARİHİ                 :  .. / .. / 2012
TOPLANTI YERİ & SAATİ      :  Teknoloji ve Tasarım İşliği, 12.00
TOPLANTIYA KATILANLAR   :  ………………………..
.. / .. / 2012 tarihindeTeknoloji ve Tasarım Zümre Öğretmenleri Kurulu” toplantısı Zümre Başkanı Okul Müdür Yrd.  …………. başkanlığında, …………….. ve ……….. ‘in katılımıyla toplanarak, dersin uyum içerisinde okutulması amacı ile belirlenen gündem maddelerini görüşmüşler ve aşağıdaki kararları almışlardır.


Gündem Maddeleri:


    1.   Açılış ve Yoklama
 2.   2011 – 2012 Eğitim Öğretim Yılına Ait Zümre Tutanaklarının Gözden Geçirilmesi ve Değerlendirilmesi
  3.   1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçlarının okunması ve önemine değinilmesi.
 4.Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin Okunup Değişikliklere Dikkat Edilmesi
  5.Teknoloji Tasarım Dersi Öğretim Programının İncelenmesi ve Uygulama Esaslarının Konuşulması
     6.Yıllık Çalışma Takviminin İncelenmesi ve Çalışılacak İş Gününün Tespiti
    7.Müfredat Programında Yer Alan Kuşakların (Düzen, Kurgu, Yapım ) İncelenmesi, Ders Planlarının Nasıl Yapılacağının Karara Bağlanması
    8.   2212 Sayılı Tebliğler Dergisinde Yayınlanarak Yürürlüğe Giren ‘’Atatürkçülük İle İlgili Konuların’’ Yıllık Planlara Aktarılmasının Görüşülmesi
    9.   Derste İzlenecek Yöntem ve Tekniklerin Belirlenmesi
10.   Dersin Özelliğine Göre Dershane, İşlik, Laboratuar ve Konferans Salonundan Yararlanma Durumunun Görüşülmesi
11.   Derste Kullanılacak Araç – Gereçlerin Tespiti
12.Devamsızlık yapan ve sürekli geç kalan öğrencilerin takip edilmesi ve okul idaresi ile iş biriliği yapılması konusunun görüşülmesi
13.Veli – Öğretmen – Öğrenci ve Ders Arasında Etkili İletişimin Sağlanması
14.2012 – 2013 Eğitim – Öğretim Yılında Yarışmalar ve Teknoloji Şenliği Hakkında Kararların Alınması
15.Programda kullanılacak ölçme ve değerlendirme araç ve yöntemlerinin tespiti.
16.   Dilek ve Temenniler
 Kapanış.


GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ :

    1.   Okulumuz Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni …………………… tarafından toplantının amacına uygun bir konuşmayla toplantı başladı.
    2.   Bir önceki yıla ait değerlendirme yapılarak; 2011 – 2012 Eğitim Öğretim yılına ait tüm toplantı tutanakları ve yıllık planlar incelenmiş, konuların işlenişinde ve alınan kararların uygulanmasında derslerin gruplara ayrılmaması haricinde hiçbir aksaklık olmadığı kararı alınmıştır.
    3.   1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda Türk Milli Eğitiminin genel amaçları okundu. Ayrıca Türk Milli Eğitiminin temel ilkeleri; Eğitim-Öğretim süresince, öğretmenlerimizce her zaman göz önünde tutulması zümre başkanı tarafından hatırlatıldı. Dersin özel amaçlarının gerçekleştirilerek bireyin kalifiye eleman olmasındaki öğretmenin sorumluluğunun önemi bir defa daha tekrarlanarak bu dersler sonucunda öğrencilere ortak bir teknoloji kültürü kazandırmanın önemi vurgulandı.
    4.   Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği okundu. Eğitim – Öğretim yılı boyunca eksiksiz yönetmeliğe uygun hareket edilmesine karar verildi.
    5.   Teknoloji Tasarım Dersi Öğretim Programı incelendi;
Uygulama Esasları:
Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı’ nın uygulaması aşağıdaki esaslara göre düzenlenir:
·   Talim ve Terbiye Kurulunun 14.07.2005 tarih ve 192 sayılı Kararı gereği 6,7 ve 8. sınıflarda yer alan Teknoloji ve Tasarım dersini, İş Eğitimi branşına atanmış öğretmenler yürütür.
·   Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı’nın hedeflenen amaçlara ulaşması için dersteki öğrenci sayısı 25’i geçmemelidir. Öğrenci sayısı 25'ten fazla olan sınıflar 20’ yi geçmeyen gruplara ayrılır. Gruplardaki öğrenci sayısı eşit olur.
·   Her gruptan bir öğretmen sorumlu olur ve yıl sonuna kadar aynı grupla programı yürüterek öğretimi gerçekleştirir. Gruplardaki kız ve erkek öğrenci sayısı dağılımının eşit olmasına dikkat edilir.
·   Her okul programda belirlenen en az bir mekânı, “Teknoloji ve Tasarım İşliği” olarak düzenler. İş eğitimi alanlarına yönelik bir veya birden fazla işliği olan okullar, var olan bu mekânları, Teknoloji ve Tasarım işliği olarak kabul edip kullanmaya devam eder. İşliği olmayan okullar, kendi olanakları çerçevesinde ve ideal duruma yakın en az bir mekânı, Teknoloji ve Tasarım işliği olarak düzenler. İşlik içerisinde yer alan araç ve donanımlar, okul yönetimi tarafından ilgili kurumlardan istek yapılarak veya yerel olanaklar kullanılarak karşılanır.
·   Öğrenciler bireysel olarak yaptıkları etkinliklerini, yaşadıkları süreci, araştırmalarını vb. çalışmalarını tasarım günlüklerine kaydeder. Yıl içinde her kuşak için değerlendirilmek üzere bir dosya hazırlar. Kuşak içinde birden fazla ürün gerçekleştiren öğrenciler en iyi çalışmasını seçerek değerlendirilmek üzere öğretmenine teslim eder.
·   Öğretmen, programın “Ölçme ve Değerlendirme” başlığı altında verilen açıklamaları dikkate alarak öğrencileri değerlendirir.
·   Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenleri dersin işlenişinde okulun laboratuar, kütüphane, bilgi teknolojileri sınıfı, görsel ve işitsel araçlar vb. öğretim olanaklarından; yörenin ekonomik, sosyal, tarihî ve kültürel değerlerinden öğretim yılı başında okul yönetimiyle yapılacak planlamalar doğrultusunda yararlanır.
·   Okul dışında düzenlenecek gezi, gözlem ve araştırmaya dayalı etkinlikler, her sınıf düzeyi için zümre öğretmenleri tarafından planlanır.
·   Çevrede teknolojik gelişmelerle ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin, bu alanda çalışan uzmanların vb. sınıf veya okula davet edilmesi için gerekli planlamalar yapılır.
·   Haftalık ders dağıtım çizelgesinde Teknoloji ve Tasarım dersi, bölünmeden iki ders saati olarak yer alır.
·    Kuşak içinde yer alan etkinliklere ayrılacak süre zümre öğretmenlerince belirlenir. Bu belirlemede “Düzen” ve “Kurgu” kuşaklarına ait etkinliklerin birinci yarıyıl, “Yapım” kuşağını ait etkinliklerin ise ikinci yarıyılda uygulanacak şekilde planlanmasına dikkat edilir.
·   “Düzen” kuşağında yer verilen sınıf etkinlikleri kavram yanılgılarına yol açılmaması için aynen uygulanır. Bu kuşaktaki etkinlikler sınıf ortamında gerçekleştirilir.
·   “Kurgu” ve “Yapım” kuşakları için verilen grup etkinlikleri, bireysel yapılacak etkinliklere yol göstermek amacıyla örnek olarak hazırlanmıştır. Öğretmen bu etkinlikleri aynen uygulayabileceği gibi çevrenin ve öğrencilerin özelliklerini dikkate alarak değiştirip geliştirebilir.
·   Öğretmenler yıl içinde tasarım etkinliği sürecinde öğrencilerin yapacağı çalışmalara açılım sağlamada diğer zümrelerle iş birliği yapar.
·   Diğer branş öğretmenleri kendi alanlarıyla ilgili yapılan tasarım etkinliklerine gerekli katkıyı sağlar ve öğrencilere yol gösterir.
·   Öğrenciler etkinliklerini, öğretim ortamında oluşturulan teknoloji ve tasarım panosunda sergilerler.
·   Öğrencilerin yaptıkları çalışmalar, öğretim yılı sonunda okul yönetimi, alan öğretmenleri ve veliler tarafından organize edilecek bir teknoloji şenliğiyle sergilenir ve tanıtılır.
·   Teknoloji şenliğine her öğrenci kendi seçeceği bir çalışmasıyla katılır.
·   Okul yönetimi ve Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenleri, velilerin “Teknoloji Şenliği” etkinliklerine yardımcı olabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yaparlar.

    6.   Yıllık çalışma takvimi incelendi.

    7.   Kuşakların Özellikleri:
    “Düzen” kuşağında öğrenciler; öğrenme ve yaşamlarındaki olaylara farklı açılardan bakarak değerlendirme doğadan, yaşamdan ve kendinden yola çıkarak mekân, düzen anlayışı geliştirirler. Yüzey, birim, tekrar, ritim, düzen, uyum, bütünlük, topluluk vb. kavramları değişkenliği olmayan biçimleri (kare, yuvarlak, çizgi) yapılandırırlar. Değişkenliği olmayan birimleri kullanarak özgün düzenler (tasarım) oluştururlar.  Biçimlerle oluşturduğu düzende renk, yön ve oran kavramlarını ifade ederler. Yaratıcılıklarını; gözlem, arama, sorgulama ve denemelerle öğrenme sürecinde Teknoloji ve tasarım kültürünün oluşması için gerekli zihinsel yapıyı geliştirirler ve alt yapıyı oluştururlar.
   “Kurgu” kuşağında öğrenciler; düşüncelerini yaratıcı düşünmenin ilk basamağı olan düşünmeyi öğrenme yönünde merak ve ilk adımlar atılan “düzen” kuşağındaki temel üzerine yapılandırırlar. Hayal ettikleri ile değiştirmeyi, geliştirmeyi ve kolaylaştırmayı düşündüklerinden çözüme yönelik fikir ve hayal güçlerini yazarak, çizerek çözüme yönelik düşüncelerini başkaları tarafından doğru somutlaştırırlar.  Anlaşılmasını sağlayacak nitelikte çizer ve çevresiyle paylaşırlar. Düşüncelerini yasal koruma altına alma süreçlerini fark ederler.
   “Yapım” diğer kuşaklarda geliştirdikleri becerilerini somut hale getirirler. Çevrelerindeki oluşumları gözlemleyerek somut ürünle ortaya çıkarmada kullanırlar. Tasarım sürecini, sorunları ile olması gerekenleri fark ederler. Tasarımlarını tanıtmaya yönelik çözümü faaliyetlerde bulunurlar. (reklâm, logo v.b) Gerek gördükleri yerde inovasyon yaparlar.

SINIFLAR
KUŞAKLAR
ETKİNLİKLER
SÜRE (DERS SAATİ)
6. SINIF
Düzen
"İlk Adım"
4
"Düzen Oluşturalım"
14
Kurgu
"Düşünelim Çözelim"
6
"Hayallerim Çizgide Saklı"
12
Yapım
"Bulunan Eşyaları Sahiplerine Ulaştıralım" (Değiştirilebilir etkinlik)
16
"Tasarımımı Üretiyorum"
20
7. SINIF
Düzen
"Birimden Bütüne"
16
Kurgu
"Hayallerimdeki Değişim ve Gelişim"
20
Yapım
"Üretiyorum"
36
8. SINIF
Düzen
"Bütünde Farklılık"
16
Kurgu
"Düşüncelerimizi Nasıl Koruyalım?"
20
Yapım
"Nasıl Tanıtalım?"
36


   Bu kuşakların tüm sınıflarda öğretim programına uygun şekilde uygulanmasına dikkat edilmesi ve odak noktalarına ve dersin amaçlarına uymak şartı ile yaratıcılığı geliştiren, öğrencilerin farklı ve etkin düşünmelerini sağlayan, demokratik tutum geliştirmelerini sağlayacak farklı etkinliklerin (Küresel ısınma, Geri Dönüşüm, Çevremizi Güzelleştirelim, Yıl 2050, Gelecek Nasıl Olacak, Sen Olsaydın, Kimim Ben, Farkındalık yaratalım vb.) işlenebileceğine karar verildi.
    8.   30.06.1986 Tarih 2212 Sayılı Tebliğler Dergisi’ nde yayınlanarak yürürlüğe konan “Atatürkçülükle İlgili Konular” incelenmiştir. Milli Bayramlar ve “Atatürk Haftası” etkinliklerinde; Atatürk’ün akla, bilime, tekniğe, teknolojiye, sanata ve sanatçıya verdiği önemle ilgili konuların işlenmesine karar verilmiştir.
    9.   Sunuş, buluş, kubaşık, örnekleme, özetleme, gurup çalışması, beyin fırtınası, drama, rol alma vb. yöntem ve tekniklerinin uygulanmasına karar verildi.
10.   Okulumuzda Teknoloji ve Tasarım İşliği bulunmasından dolayı derslerin bölünerek işlenmesinin müsait olduğu ve en kısa zamanda öğretmen temininin sağlanması ile derslerin gruplara bölünerek işlenmesine karar verildi. (Okuldaki sınıf mevcutlarının 25 üzeri olmasından dolayı talim ve terbiye kurulu kararına göre sınıfların gruplara bölünerek ders işlenmesi gerektiği için okul idaresinin ek ders yönetmeliğine göre gerekli tedbirleri alması hususunda bilgilendirilmesine karar verildi.)
11.   Öğrencilerin birer ürün dosyası ve günlüklerini oluşturmaları gerektiği konusu belirtildi fakat öğrencilerin büyük çoğunluğunun maddi sıkıntılar nedeniyle kırtasiye malzemelerinin temininde büyük sorunlar yaşandığına değinildi. Ürün dosyası olarak poşet dosya kullanılmasına karar verildi. Dersin işlenişi sırasında öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştıracak veya dersin amaçlarına yönelik kazanımları kolaylaştıracak görsel sunumlar, çizgi filmler, sinema filmleri veya klipler hazırlanarak veya internetten temin edilerek öğrencilere sunmanın derse ilgiyi ve katılımı artıracağından derslerde bu çalışmalara yer verilmesine karar verildi.
12.   Devamsızlık yapan ve sürekli geç kalan öğrencilerle ilgilenilip rehberlik servisi ve veli ile işbirliği yapılarak sorunun çözümlenmesi için ne gerekiyorsa yapılmasının ve öğrencinin okula devamının sağlanmasına karar verildi.
13.   Okulumuzun taşıma merkezli bir okul olmasından dolayı veli ile iletişimde büyük sorunlar yaşandığı belirtildi. Öğretmen – öğrenci – veli ve okul iş birliği içinde olmasına ders hakkında gerekli bilginin veliye, öğrenciye ve idareye anlatılmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
14.   Yıl sonunda branş öğretmenlerinin jüri olarak katılacağı bir yarışma düzenlenmesinin öğrencilerin başarı duygularının pekiştirilmesi açısından faydalı olacağına karar verildi. Teknoloji şenliğinin okulun fiziki durumu uygun olduğunda mayıs ayı sonunda yapılmasına karar verildi.
15.   Talim ve Terbiye Kurulu başkanlığının 20/12/2006 tarih ve 12641 sayılı Beden Eğitimi, Görsel Sanatlar ve Teknoloji ve Tasarım Derslerinde Ölçme ve Değerlendirme konulu yazısı uyarınca öğrenci başarısını belirlemek üzere “öğrenci ürün dosyası ve gözlem formları” kullanılır. Ders öğretmeni uygun gördüğünde kendine göre not çizelgesi oluşturabilir. Her kuşak için hazırlanan öğrenci ürün dosyaları, “dereceli puanlama anahtarı” ile puana dönüştürülür. Ölçme değerlendirme çalışmalarında aşağıda tespit edilen planlamanın uygulanmasına karar verildi. 1. Dönem “düzen “ ve “kurgu” kuşakları için birer puan ve en az bir tane sınıf içi performans puanı verilir. Bu puanların aritmetik ortalamaları dönem notu olarak verilir. 2. Dönem “yapım kuşağı için bir puan ve en az bir tane sınıf içi performans puanı verilir. Bu puanların aritmetik ortalamaları dönem notu olarak verilir.

Düzen ve Kurgu kuşakları değerlendirme formlarında aşağıdaki kriterlerin kullanılmasına karar verildi;

DÜZEN KUŞAĞI
Kullanılacak birimin belirlenmesi
Düzen Oluşturma
Düzeni değerlendirme
Düzeni tanıtma ve süreci paylaşma


KURGU  KUŞAĞI
Çalışılacak konunun belirlenmesi
Çözüm önerileri üretme
Belirlediği çözüm önerisini ifade etme
Tasarımını tanıtma


               











16.   İyi bir eğitim – öğretim yılı geçirmek temennisiyle toplantı sona erdirildi.







     ……………………………………                               ………………………………
Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni           Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni   
                                    
       
                              ……………………………………………           
                                           Müd.Baş.Yrd. 
             



                                                                            Uygundur

                                                                         ……………………….         
                                                                           Okul Müdürü

1 yorum:

  1. ‎'Astronotlar Mars'ta hayatta kalabilir'

    Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’deki radyasyon seviyesinin Dünya’nın alt yörüngesindeki radyasyon seviyesiyle çok yakın olduğunu tespit etti. Elde edilen bulgular, Mars’taki radyasyon seviyesinin sanıldığının aksine astronotların yaşamını riske atmayacak seviyede olduğuna işaret etti.

    Altı tekerli nükleer laboratuvar Curiosity, Mars’ın yüzeyinde
    yaptığı radyasyon ölçümlerini Dünya’ya yolladı. Mars’ta bugüne kadar birçok ilke imza atan Curiosity, bir gün Kızıl Gezegen’e ayak basacak olan astronotların burada hayatta kalabileceğini gösteren bulgular elde etti.

    ABD’nin Colorado eyaletinde fiziki bilimler ve mühendislik araştırmalarının yapıldığı Boulder Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Don Hassler, Curiosity’nin yaptığı ölçümlere bakarak, “Astronotlar kesinlikle bu şartlarda hayatta kalabilir” ifadesini kullandı.

    Curiosity’nin Radyasyon Değerlendirme Detektörü’nün (RAD) baş sorumlusu olan Hassler, yaptıkları ölçümlerle Mars’ın geçmişine ait bilgiler elde etmeye çalıştıklarını, aynı zamanda Kızıl Gezegen’e gelecekte yapılacak insanlı uzay görevlerinin önünü açmaya çalıştıklarını ifade etti.

    “DÜNYA’NIN YÖRÜNGESİNDEKİYLE AYNI”
    Mars’a Ağustos ayında inen ve o tarihten bu yana birçok ölçüm yapan Curiosity, Kızıl Gezegen’deki radyasyon seviyesinin, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotların maruz kaldığı radyasyon seviyesine yakın olduğunu tespit etti. Hassler, basın açıklamasında, “Curiosity’nin Mars’a olan dokuz aylık yolculuğu boyunca derin uzayda maruz kaldığı radyasyonun, Mars’ın yüzeyindeki radyasyon oranının yaklaşık iki katı olduğunu” belirtti.

    Bulgular aynı zamanda, Dünya’nın atmosferinin yüzde 1’i kalınlığında olan Mars atmosferinin, hızlı kozmik parçacıklara karşı önemli bir koruma sağladığını da gösterdi. Mars, Dünya’mızın aksine atmosferinde bir koruma kalkanı gibi görev yapan manyetik alanlara sahip değil.

    Curiosity’nin RAD cihazıyla yaptığı ölçümler, Mars’ın atmosferindeki kalınlaşma ve inceleşmelerden dolayı gün içindeki radyasyon miktarının yüzde 3 ile 5 arasında oynadığını ortaya koydu. Curiosity’nin iki yıl olarak planlanan Mars görevinde sadece 3 ayı geride bıraktığına dikkat çeken Hassler, Kızıl Gezegen’deki radyasyon miktarı hakkına daha çok fazla bilgi toplayacaklarını söyledi.

    “İNSANLI GÖREV YAPABİLMEK ADINA ÇOK ÖNEMLİ”
    Hassler, yaptıkları çalışmalarda astronotların Mars görevlerinde ne kadar radyasyona maruz kalacaklarını tespit etmeye çalıştıklarını sötledi. Ayrıca, Mars’ın yüzeyinde gerçekleştirilecek görevde ve Dünya’ya geri dönüş yolculuğunda da ne kadar radyasyona maruz kalınacağının tespit edilmesi, gelecekte Kızıl Gezegen’e yapılacak insanlı görevler için çok önemli.

    Curiosity’nin bir diğer önemli radyasyon görevi, Güneş fırtınalarından yayılan kozmik parçacıkların Mars yüzeyine saçtığı radyasyonu ölçmek olacak. Keşif aracı, henüz böyle bir fırtınaya denk gelmiş değil.

    Curiosity’nin sahip olduğu 10 deney ve ölçüm cihazından biri olan RAD, keşif aracına Mars’ta mikrobiyolojik yaşam bulunup bulunmadığını tespit etmesinde de yardımcı olacak. Curiosity’nin çevre gözlem görevinde yer alan California’daki Ashima Araştırma Merkezi’nden Claire Newman, “Ne kadar çok bilgi elde edersek Mars’ın iklimi ve atmosferi hakkında o kadar çok şey öğreneceğiz. Şu ana kadar elde edilen bulgular, Mars’ın geçmişte tahmin ettiğimiz bir atmosfere sahip olduğuna işaret ediyor” dedi.

    ntv bilim haberlerinden alınmıştır.

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.