11 Temmuz 2012 Çarşamba

Tehlikeli Oyuncak

Selim Şeker, Anıl Korkut’ un kaleme aldığı kitap birinci baskısını 2005 yılında gerçekleştirmiş. Peki sizce telefonun verdiği zararlar ne kadar ciddiye alınmış?
Çocuklar bu tehlikeden uzak tutuluyor mu?
Bir gazete haberine bakın: Ankara- MRI araştırma şirketinin raporundan derlenen bilgilere göre, 2005 yılında 6-11 yaş arasındaki çocukların yüzde 11,9'u cep telefonu sahibiyken, bu oran geçen yıl sonu (2009) itibarıyla yüzde 68 artışla yüzde 20'ye yükseldi.
Tehlikeli Oyuncak
Kendinize şu "10 puanlık" soruyu sorun. 10'uncu yaş günü hediyesi olarak "harika" bir cep telefonu alan, çok sevindiği için her gün onlarca kez bu oyuncakla haşır neşir olan ve bunu bir10 yıl boyunca tekrarlayan çocuğa (çocuğunuza), 10 yıl sonra ne olur? Soruyu kolay yanıtlayabilmeniz için biraz ipucu verelim. Cep telefonundan aldığımız radyasyon duyma ve görme bozukluklardan beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikler. Tehlikeli Oyuncak: Cep Telefonu Cep telefonunuz varsa… Çocuğunuz varsa… Hele hele çocuğunuzun cep telefonu varsa… Bu kitabı mutlaka okuyun.
Kamuoyunda çok tartışılması beklenen Tehlikeli Oyuncak adlı kitap piyasaya çıktı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selim Şeker ve Columbia Üniversitesi'nden Anıl Korkut'un ortak çalışması olan kitapta, cep telefonunun insan sağlığına verdiği "ölümcül" zararlar anlatılıyor. Kitaba göre çocuklar çok büyük risk altında çünkü kafatasları daha ince ve cep telefonlarından yayılan radyasyon çocukların beyinlerinde daha derinlere nüfus ediyor. Tehlikeli Oyuncak'ta açıklanan bilimsel verilere göre uzun süreli ve yoğun cep telefonu kullanımı, görme ve duyma bozukluklarından beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebiliyor. Cep radyasyonu ayrıca genetik yapıyı bozabiliyor. Tehlikeli Oyuncak, cep telefonu dışında günlük hayatta kullandığımız elektromanyetik radyasyon yayan diğer cihazların da insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ve bu etkilerden korunma yöntemlerini veriyor. Ana eksen olarak cep telefonunun seçilmesinin nedeni ise çok basit: Çünkü radyasyon yayan cihazlar içinde en "hayatımıza girmiş" görüneni cep telefonu. Bugün Türkiye'de cep telefonu abonesi sayısı 30 milyon civarında ve bu derece yoğun kullanılan, insan vücuduna ve beynine bu kadar yakın olan başka bir radyasyon kaynağı yok. Kitabın, diğer bir özelliği ise tüm eğitim ve yaş seviyelerinden insanların okuyup anlayabilmeleri için sade halk dilinde kaleme alınmış olması.
Bilimsel terimlerin hepsi anlaşılır hale getirilmeye çalışılmış. Tehlikeli Oyuncak, konu seçimi, konuya yaklaşımı ve konuyu işlerken sergilediği "cesur tarafsızlık" açısından da alanında bir ilk kitap. Zira bir yanda dev cep telefonu sektörü, diğer yanda ise NASA'da çalışmış idealist bir profesörle Amerika'da doktora yapan genç bir dahi… Bu iki bilim adamı Türkiye'de cep telefonu kullanan herkesi ve özellikle çocukları "ilk kez" bu kadar net bir dille uyarıyor.

Yazarlar Hakkında
Prof. Dr. Selim Şeker, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nü bitirmiştir. Master ve doktorasını George Washington Üniversitesi’nde, 1978 ve 1982 yıllarında tamamlamıştır. 1982’den beri Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesidir. Çalışma konuları, uzaktan algılama, elektromanyetik uyumluluk, elektromanyetik dalgaların propagasyonu, insanlar üzerindeki biyolojik etkileri ve benzeri konulardır. Selim Şeker, CyberCom ABD, BBC İsviçre şirketlerinde, George Washington Üniversitesi’nde ve NASA’da konusunda ileri düzeyde özgün bilimsel çalışmalar yapmıştır. Araştırma yaptığı konularda yayınlanmış 7 kitap, 12 rapor, 83 konferans bildirisi ve 27 özgün makalesi, evrensel bilime katkılarının nicel bir ölçüsüdür. Şeker, insanların elektromanyetik alanlara maruz kalması konusunda TSE için iki standart hazırlamış, TÜBİTAK-MAM ve Telekomünikasyon Kurumu’na konusunda danışmanlık yapmıştır.
Anıl Korkut
Anıl Korkut, Boğaziçi Üniversitesi’nde çift anadal programını tamamlayarak Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile Kimya Bölümü’nü fakülte birincisi olarak bitirmiştir. 1999 yılında Harvard Üniversitesi’nde, 2000 yılında Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuarları’nda (EMBL) moleküler biyoloji alanında çalışmalar yapmıştır. 2002 yılında Columbia Üniversitesi’nden master derecesini almıştır. Columbia Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına devam etmektedir. Çalışma konuları arasında yaşlanmayı kontrol eden genlerin moleküler düzeyde tanımlanması, teorik biyofizik ve protein yapılarının belirlenmesi bulunmaktadır.
Araştırma yaptığı konularda yayınlanmış ya da yayınlanma aşamasında 3 özgün makalesi, 2 konferans bildirisi bulunmaktadır. ABD Biyofizik Derneği ve Amerikan Kristallografi Birliği üyesidir. Anıl Korkut, 2001 yılı Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Özel Ödülü’nün sahibidir.
Bizim beynimize neler yapıyor hiç düşündünüz mü?

Optimum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.