16 Temmuz 2012 Pazartesi

Penisilin


Mucit: Alexander Fleming
Tarih: 1928
Kaza: Havada uçuşan bir küf...


St. Mary Hastanesi'nde danışman olarak çalışan ve Alexander Fleming'in hayatta kalan tek meslektaşı, ünlü bilim adamının penisilini 1928 yılında bir rastlantı sonucu bulduğunu anlatmıştı.
Fleming bir deney üzerinde çalışırken, muhtemelen laboratuvarın karşısındaki bardan uçup gelen bir küf mikroskoptaki lamın üzerine konmuştu.

O sırada Fleming, lam üzerinde zararlı bir bakteri türü olan stafilokokları inceliyordu. Dikkatsiz bir bilim adamı bu küfü büyük olasılıkla önünden uzaklaştırırdı ama o, küfün bakteri üzerindeki etkisini görmek istedi. Sonuç hayret inciydi. Çünkü Fleming, "Penicilim notatum" isimli yeşil küfün bulunduğu bölümdeki bakterilerin öldüğünü fark etmişti.

Daha sonra gerçekkleştirilen testlerde, bu küfün diğer bakteriler üzerinde de etkili olduğu ortaya çıktı. Tavşan, fare ve insanlar üzerinde yapılan testler sonunda, açık bir yan etkisinin de olmadığı görüldü. Ne var ki Fleming, küften sızan maddeyi bir türlü keşfedememişti.

Sonuç olarak 1939 yılında, Oxford'dan Howard Florey ve Ernst Chain bu maddeyi ayrıştırmayı başardılar ve buna "penicilin" adını verdiler. Bu madde, öldürücü bakteriyel hastalıklarla savaşabilen ilk antibiyotik olarak tarihe geçti. Fleming ve diğer iki bilim adamı, 1945 yılında Nobel Ödülü aldılar. Çünkü, milyonlarca insanın hayatını kurtaran bir buluş yapmışlardı.


24 Şubat 2012
Optimum


1 yorum:

  1. Norveç, 1 Ocak 2013'den itibaren sıvı hidrojenli yakıt kullanımına geçiyor. Yaklaşık 12 yıl süren projeyle ülkedeki yüz binlerce araç sıvı hidrojenli yakıta göre yapılandırılıp, akaryakıt istasyonları bu tarz enerjiyle çalışan araçlara göre yeniden dizayn edildi. Siz siz olun benzinle çalışan bir aracınızla Norveçe gitmeyi düşünüyorsanız oturup bir kere daha düşünmelisiniz. Çünkü 1 Ocaktan itibaren fosil yakıt istasyonları tamamen kaldırılması nedeniyle aracınızı orada bırakmak zorunda kalabilirsiniz...

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.