16 Temmuz 2012 Pazartesi

Nicolaus Copernicus (MS 1473 - 1543)

Polonya'da doğan Copernicus, Krakov'da matematik ve optik üzerinde çalışmalar yapmıştır. 30 yıllık bir çalışmanın sonunda dünyanın, her gün kendi ekseni etrafımda ve dünya ve diğer gezegenlerin farklı süreli yıllar boyunca Güneş’in yörüngesinde döndüğü teorisini ortaya atmıştır.
Bu teori, Dünyanın evrenin merkezi olduğunu ileri süren geleneksel görüsün geçersizliğini ortaya koymuştu.
Copernicus bu karşı teorisini yayımlamakta isteksizdi, ancak; ölümünden sonra diğer öncü gök bilimciler bu teoriyi geliştirmiş ve genişletmişlerdir. Bu gök bilimciler Kepler, Galileo ve Newton'dur.
Kopernik'in en önemli eserinde "De revolutionibus orbium coelestium" heliosentrik teorisini detaylı anlattı. 1540'da ise butün fikirlerini içine alan kitabın basılması için müsaade çıkmıştı.
Astronom, doktor ve rahip olan Kopernik, Yunanlı astronom Batlamyus'un yanlış olan teorisini Dünyaya anlatarak ilme anlatılamayacak kadar büyük hizmette bulundu. 24 mayis 1543 yılında Frombork'ta öldü.

30 Ocak 2012

Optimum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.