16 Temmuz 2012 Pazartesi

Dayanıklı Cam

Mucit: Edouard Benedictus
Tarih: 1903
Kaza: Kırılması gereken deney tüpünün yere düştüğünde parçalanmaması...




Güvenli camın bulunması, tam da en çok ihtiyaç duyulan zaman­da gerçekleştirildi: Motorlu taşıt çağında...



1903 yılında Fransız kimyager Edouard Benedictus, deney tüpünü laboratuarının zeminine düşürdü. Tüp kırıldı ancak dağılmadan tek parça halinde kaldı. Benedictus, kolodyum ihtiva eden sıvının buharlaşmasından sonra tüpte kalan ince plastik tabakanın parçalanmayı engel­lediğini anladı.
Bunu not ettikten sonra bu konu üzerine fazla kafa yormadı.



Ancak, kaza yapan bir aracın için­deki kızın kırılan camlardan çok feci şekilde yaralanması, bu konuyu tekrar gündeme getirmesine neden oldu.

31 Ocak 2012
Optimum

1 yorum:

  1. İnsan olarak mevcut olma yaklaşımı, bir mantıksızlıktır;
    İnsan gibi yaşamanın içerdiği çelişkileri bütünüyle algılamak ve bu arada da psişik olarak sağlıklı kalmak mümkün değildir. ''Psişik açıdan sağlıklı olmak'' , bir ''normalliktir''; ancak bunun da bedeli yanlış bilinçlilik hali ya da sürekli meşguliyet, sorumluluk, dertlilik (ve benzeri) halleri nedeniyle yaşamın bütünüyle farkına varılmasını
    n uyuşturulmasıdır.
    İnsanların büyük bir bölümü kendi içlerinde mevcut olan potansiyel psişik deliliklerini başarılı bir şekilde kompanse ederek yaşarlar ve böylece de fiziksel ve toplumsal düzenlerini devam ettirmelerine imkan sağlayan tüm görevleri yapabilmek için gerekli sağlığı elde ederler. Burada sözkonusu olan kompansasyon (dengeleme) mekanizması kısmen de olsa bir tehditle karşı karşıya kaldığı takdirde, içlerindeki potansiyel psişik delilik hemen kendisini belli eder. Bu nedenle kompansasyon görevi gören düşünceler, figürler ya da organizasyonlar üzerine gelecek her müdahale kişi açısından ciddi bir tehdit oluşturur ve buna karşı da şiddetli reaksiyonlar artaya koyar.

    Potansiyel psişik deliliğin üstesinden gelebilmek için sadece tek bir yol vardır ve bu da insanın bizzat kendi kendisini tam olarak algılaması ve bunun bilincine varmasıdır.

    Toplumsal Bilinçaltının Araştırılması
    Erich Fromm
    (1900 - 1980) Ünlü bir psikanalist ve sosyologdur.

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.