29 Nisan 2011 Cuma

Derleme Nedir?

Derleyip toplamak bize göre değil çünkü etrafçılar olarak dağıtmak için can atıyoruz. Buna rağmen okuduğumuz eserlerden hangisinin derleme olduğunu ayırabilmemiz için kısaca derleme ne demekmiş bir bakalım. İçimizde dağıtmaya meraklı ama bir o kadar da derleyici varsa hodri meydan diyelim. Siz derlediniz de biz mi okumadık?
Bir derleme yazısı akademik bilimsel dergilerde yayınlanmış olan temel kaynakların bir sentezidir. Derleme yazısı kaynakların anlaşılır hale getirilmesini ve yararlı analizlerin formüle edilebilmesini sağlar. Derleme yazarı yeni bir araştırma yapmaz ancak kendi alanındaki yayınlanmış makalelerden yararlanarak alanına yeni bir bakış açısı sağlar. Birkaç tip derleme yazısı yazılır:

a) Durum değerlendirmesi.

Belli bir bilimsel sahada en güncel araştırma konusunda yapılır. Bu derleme alana daha öte araştırmalar yapılması için yeni bir bakış açısı sağlar.

b) Tarihi gelişim derlemesi.

Bir bilimsel sahada tarihi gelişimleri anlatır. Bilimsel alanın nasıl oluştuğunu geliştiğini, alandaki önemli buluşların kilometre taşlarını eğer varsa modelleri ve evolusyonunu derler.

c) Perspektiflerin karşılaştırılması.

Bir bilimsel alanda ortaya çıkmış olan farklı görüş veya bakış açılarını değerlendirerek yeni bir bakış açısı geliştirir.

d) İki farklı bilimsel alanın derlemelerinin sentezini yapan derleme.

Farklı bilimsel alanlarda çalışan bilim adamları bazan ayni konulara yönelirler. Bu durumda kendi alanlarının araştırma ve değerlendirme yöntemlerini kullandıklarından değişik sonuçlar elde edebilirler. Bunları analizleyen ve sonra sentezleyen derlemelerdir.

e) Teorik modellerle ilgili derlemeler.

Bilimsel alanlardaki aynı konuda fakat farklı teorik modellerin analizini içerir ve daha kapsamlı modeller için yeni yaklaşımlar veya aksiyomlar önerir.
Yapılan derleme, başkalarının okuması için yayınlanabilir. Yayınlanma aşamasında yayımın yapılacağı yere göre özel kurallar gözetilerek hazırlanabilir, değerini takdir etmek için hakemler tarafından bu kurallara göre değerlendirilebilirler.


Bu bilgilerden sonra çeviri ile derleme arasındaki farkı kolayca anlayacağız.

29 Nisan 2011

Serenegas

1 yorum:

  1. Düşündüğünü söylemeye korkmaya başladı mı kişi, düşünmekten de korkmaya başlar.

    Vedat Türkali

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.