9 Şubat 2011 Çarşamba
Cam Sanatı
Sanat; estetik ile yeteneğin birleşimine emeğin katılarak ortaya çıkarılmasıdır. Her sanatçı eserine kendinden renkler katar, esere duygu verir, görsel güzelliği ön planda olan eserlerde daha çok emek ister.
Emeği, zahmeti çok olan sanat dallarının eserleri de bir o kadar göz alıcı olur. Cam sanatı da görselliği tamamen ön planda olan eserlerden biridir.
Camları tekniği ile çok farklı aydınlatmaları görmemiz mümkün, güzellikleri ile bulundukları mekânda ilk gözümüzü alan estetik harikalarıdır. Dekor olarak her mekânın vazgeçilmeleri arasındadır.
Türk tarihimizde, cam sanatı Anadolu uygarlıklarındaki yapıtlarda camın işlenişi görülmektedir.
Vitray sanatı ise Selçuklular döneminde geliştirilmiş olup Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’un fethinden sonra birçok tarihi mimarilerde Vitray Tekniği ile muhteşem çalışmalar yapılmıştır. Yakın dönem içersinde de cam ve vitray sanatı birçok sanatçının ilgi odağı olmuştur.
Sanata ve sanatçıya verdiği değer ile kalkınan ülkeler arasında mıyız diye düşünüyorum. Değer veriyoruz belki ama hak ettikleri değeri henüz veremediğimize inanıyorum. Sanat ile ilgili söylenen sözlere baktığımda “Bir resim, kelimesiz bir şiirdir.” Diyor Horatius, bir başka düşünür ise “Tükürürüm böyle sanatın içine.” diyor Melih Gökçek.
Bir de Atatürk’ümüz ne diyor diye bakmadan olmaz hatta son söz Atatürk’ün olsun.
“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
Mustafa Kemal Atatürk
Tal
"Hayat bana iyi davranıyor" diye düşünüp hissederseniz, hayatınızı iyileştirecek kişileri ve olayları kendinize çekersiniz.
YanıtlaSilRhonda Byrne