Samimi bir itiraf ile başlayayım ben bugüne kadar hiç aşure yapmadım. Aşure yapmasını da bilmem ama annem sağ olsun nefis aşure yapar.
Belki de annemin bu kadar güzel aşure yapması benim aşure yapımını öğrenmeme engel olmuş olabilir diyerek kendimi aklayayım.
Aşureyi yılda bir kez yapıyoruz ama öğrendiğim bilgiyi sizinle paylaşarak ayda bir kez aşure yapılmasının önemini anlatmak istiyorum.
Resim kaynağı
Diyarbakır Akdemir Baharat herbalisti Cahit Gürkaş, "Asırların geleneği olan aşure hem kansere karşı hem de içeriğindeki maddeler sayesinde birçok hastalığa karşı şifa olmaktadır" dedi.
Herbalist Cahit Gürkaş, asırların geleneği olan aşurenin faydalarını anlattı. Aşure diyip geçilmemeli, her derde deva bir gelenek gıdasıdır diyen Gürkaş, "Aşure içinde bulunan buğday, zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur.
Bakteriyolojik çökme için idealdir. Nohut, İçeriğindeki bol miktarda fosfor, potasyum, magnezyum, demir gibi madensel tuzlar A, B, C vitaminler azotlu maddeler, nişasta ve şeker bulunur. Bu maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir. Kadını güzelleştirir. Fosfor sayesinde iktidarsızlığı önler. Damarlarını açar, bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve idrar yollarını temizler. Göğüs ve sırt ağrılarını keser. İncir, içeriğindeki şeker organik asitler, sabit yağ ve A, B, C vitaminleri sayesinde kalp damar hastalıklarında oldukça etkilidir. Kuluncu ve sindirim organları sancılarını giderir. Kayısı, vücuda enerji verir.
Bu kadar faydası varken yılda bir kez yapılıyor olması reva mıdır?
Bu blogu Canım Anneme ithaf ediyorum okuyunca hemen aşure yapacaktır diye umuyorum.
Tal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.