11 Şubat 2011 Cuma
3 Boyutlu Gözlük Yapalım
Her şey bitti bir tek bu kaldıydı, bunu da yapalım olsun bitsin artık. Çağımızın eğlence yeniliği 3 boyutlu görüntü artık gün geçtikçe yaygınlaşmakta. Üç boyutlu sinemalar, üç boyutlu oyunlar, üç boyutlu resimler derken yeni bir teknoloji ile tanıştık.
Türk halkıyız durur muyuz evde yiyecek ekmek olmasa dahi bir şekilde taksitle veriyorlarsa hele de kredi kartına 12 taksit felansa kaçar mı beee...
Ben dedim etraf halkı da bu nimetten faidelensin. Üç boyutlu filmler izlesin, üç boyutlu oyunlar oynasın bizim diğerlerinden ne eksiğimiz var değil mi?
Önce dedim şu 3 boyutlu gözlük ucuz bişiyse google hazretlerinden bir sorayım. Anaa bir de ne göreyim 3 boyutlu gözlük yapalım hadi demişler. Amanın kaçar mı, ne kadar kötü olsa da Çin malından iyidir. Hiç olmazsa bozulunca garanti derdimiz olmaz habire kargoya gönderip almayız atarız gider.
Neyse lafı fazla uzatmayayım. İşte aşağıda 3 boyutlu gözlük yapımı...
Not: Bu gözlükler sinemadaki gözlükler değildir. Onları evde yapmak şu an için söz konusu değil. Çünkü çok özel gözlük camları kullanıyorlar. Işığın dik ve yatay dalga boyunu ayırabilen polarize camlar gibi. Aşağıda kırmızı camgöbeği (red/cyan) gözlük yapımı anlatılıyor.
Bu adresteki tek sayfalık Acrobat Reader dosyasını yazıcıdan bastırın. Her parçayı ayrı ayrı kesin.
Bu parçaların göz kısımlarını çıkarın. Açılan boşluklar için sol göze kırmızı, sağ göze cyan denen mavi tonu gelecek şekilde kalın jelatin yerleştirin.
Sayfanın altında ikinci gözlük sandığınız parçaları jelatin yapıştırdığınız parçaların tam üstüne gelecek şekilde yapıştırın.
Önemli bir detay var. En çok sorulan şey bu jelatinlerin yani göz kısımlarına gelecek saydam plastiklerin, asetat da olur, nereden bulunacağı. Ben şahsen bir çok saydam plastikle deneme yaptım. Birgün sahnede tiyatro izlerken ışıkların renk değiştirmesi için kullanılan filtre plastiği gördüm. Sonra bu filtreleyen plastiği inceleyince PAR64 denen bir saydam plastik olduğunu öğrendim. Büyük kırtasiyelerde böyle tarif edilince kırmızı ve Cyan renk istenmeli. Kırmızı bulmak kolay ama mavi ile yeşilin ortasındaki bir renk olan Cyan için deneme yapmanız gerekebilir bir kaç mavi renk alıp. Ancak kesinlikle koyu mavi değil. Açık bir mavi tonu.
Kulak tutacak sapları da karşılıklı yapıştırdıktan sonra ön kısma sabitleyin. Evet gözlüğünüz hazır!
Kaynak
11 Şubat 2011
Zaflar zafı
Patozaf
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.