5 Ocak 2011 Çarşamba
Yoksul Mehmet Akif Ersoy'un Emekli Maaşı
Dün mail kutuma gelen bir mail beni fazlasıyla sarstı. Hepimizin söylerken gözlerinden yaşlar gelen, sporcularımızın madalya aldıktan sonra söyletebilmek için canını dişine taktığı ve dinlerken tüylerimizin diken diken olduğu milli marşımız ve onu bize armağan eden saygı, sevgi ve rahmetle andığımız Mehmet Akif Ersoy'un hayatının son yılları...
Nedendir bilinmez, hükümetler değiştikçe değer yargıları ve bakış açıları inanılmaz değişiyor ülkemizde. Bir dönem sosyalistler el üstünde tutulup dindarlar ezilirken, diğer dönemde dindarlar el üstüne çıkartılıp sosyalist diye tabir ettiğimiz bazılarının sol diye hitap ettiği kesimler eziliyor. Bu dönemler içerisinde nice şairleri, nice yazarları nice fikir adamlarını mahkum ediyoruz, bazen ortadan kaldırıyoruz. Aradan yıllar geçtikten sonra da bir zamanlar yerden yere vurduğumuz bu insanlara iadeyi itibar veriyoruz. Ne gariplikler ülkesinde yaşıyoruz beee... Bizim ulusal politika mızın ya da ideallerimizin kısa süreli olması ve ne zaman şaha kalksa sağ-sol, dinci-dinsiz alevi-sünni, Kürt-Türk gibi sorunların depreştirilerek bastırılması ne acı. İşin daha acı olan tarafı ise Kimsenin bu gidişe bir dur diyememesi. Bazen diyorum ki Bu analar bir Atatürk daha doğurmazlar mı acaba? Biraz deli, cesaretli, bıçak gibi keskin iğne deliği gibi ince... Olacak diye düşünüyorum ama sanırım biz ve bizim torunlarımız göremeyecekler...
Herneyse konumuz Mehmet akif Ersoy'un son yıllarında çektiği sefalet ve üzücü olaylar. Bir de hayatının bu yönüne bakmalı ve İstiklal marşımızı yazan şairimize nasıl teşekkür ettiğimizi görmeliyiz. Ölmeden önce sürgün dahil neler çektirildiğini, öldükten sonra yere göğe sığdıramayıp sanki o yaşayan başka biriymiş gibi gösterip yüceltmeye çalışmaları ne kadar sinir ediyor insanı... Bakın son zamanlarını nasıl geçirmiş Mehmet akif. Kanal 7 haber sayfasından indirdim aynen yayınlıyorum sanırım Milliyet'in haberi imiş...
Haber kaynağı için tıklayınız.
İstiklal Marşımızı yazdığı için ödül olarak verilen 500 lirayı orduya bağışlayan ve sırtında paltosuz dolaşan Âkif'e vefatından 7 ay önce emekli maaşı bağlandığı bulunan cüzdanla bulundu. Akif'in aldığı maaş da belli.
İlgili Haberler
Mehmet Akif'in bilinmeyen mektupları
Yoksul Mehmet Akif'in emekli maaşı
Mehmet Akif'in şiirleri albüm oldu
Taha Akyol'un köşe yazısı
Yakın tarihimiz üzerine yaptığım çalışmalar sırasında Mehmet Âkif’in emekli cüzdanını buldum. Basında ilk defa bugün Milliyet‘te yayımlanıyor.
Âkif’in emekli aylığı 478 lira 20 kuruştu.
Emekli maaşı, 1 Haziran 1936 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanmıştı. Vefatından 6 ay 26 gün önce...
Demek ki sadece 7 aylık maaş alabilmişti.
Biliyordum ama gözümle görünce, Âkif’in hasta yatağında titreyen ellerinin değdiği emekli cüzdanına dokununca hüzünlendim, efkârlandım...
Şair Tarhan’a maaş
Büyük şairlerimizden Abdülhak Hâmit Tarhan, Osmanlı sarayının dostuydu. Milli Mücadele yıllarını Avrupa’da geçirdikten sonra yeni rejimin de dostu oldu. Ünlü bir şairimiz olduğu için Atatürk ona büyük ilgi gösterdi, 7 Nisan 1924 tarihinde 68 sayılı kanunla “Vatani Hizmet Tertibinden” maaş bağlattı.
Dahası, Hâmit 1927 yılında İstanbul mebusu yapılmış ve 1937’de ölünceye kadar mebusluğu devam etmişti. Can Dündar Lüsyen’de ayrıntılı olarak anlatır bunu.
Yoksul Mehmet Âkif
Milli Mücadele’ye büyük emek veren, Birinci Meclis’e Burdur Mebusu olarak katılan, İstiklal Marşımızı yazan ve ödül olarak verilen 500 lirayı orduya bağışlayan Âkif ise sırtında paltosuz dolaşıyordu. Emekli cüzdanında Âkif’in adresi olarak “Beyoğlu, Parmakkapı Mısır Apartmanı’nda Fuat Şemsi yanında” kaydı okunuyor. Fuat Şemsi gibi dostlarının böyle desteği olmasaydı Âkif’e kim bakardı? Ailesinin bakım gücü yoktu.
Emekli cüzdanının son sayfasında Âkif’in el yazısıyla yazdığı nottan anlıyoruz ki, mayıstan geçerli olarak bağlanan maaş ekim ayında ödenmeye başlanmış. Âkif, “600 lira borç” diye yazmış. Toplu ödenen 2976 liradan bu borcu düştükten sonra kalan kısmı ailesine vermiş. İki ay sonra 27 Aralık’ta vefat ediyor. Çıplak tabut içinde musalla taşına konulan cenazesine üniversite öğrencileri ve halk sahip çıkacaktı, devlet değil...
Neden Mısır’a gitti?
Âkif’in ta 1936 yılında ölmek üzere yurda dönüşüne kadar Mısır’a gidişi Takrir-i Sükun dönemindedir. Dostu Abbas Hilmi Paşa’nın davetiyle gitti.
1928’de harf devrimi yapıldıktan sonra ta 1943 yılına kadar Safahat’ın hiç basılmamış olması nasıl bir siyasi atmosfer yaşandığını gösterir. Âkif şapkadan değil, bu atmosferden Mısır’a gitti ve Kahire Üniversitesi’nde Türkçe profesörlüğü yaparak kendisinin ve ailesinin mütevazı geçimini de sağladı. Mehmet Akif Üniversitesi, Âkif’in Mısır’dan eşine ve kızı Suat’la büyük oğlu Emin’e yazdığı mektupları tıpkı basımlarıyla yayımladı. Bunun için Rektör Prof. Gökay Yıldız’ı kutluyorum. Mektuplarda ima yoluyla dahi hiç mi hiç siyaset yoktur; ıstıraplı bir babanın hasret yüklü satırlarıdır.
Polis takibi ne demek?
Mısır’a gidişinin asıl sebebi “maaşsız, işsiz ve takip altında” kalmış olmasıdır. Peşine polis hafiyesi takılması çok ağırına gitmiştir. O devirde “polis takibi”nin ne demek olduğunu anlamak için Kâzım Karabekir’in anılarına bakmak yeterlidir. İsmet İnönü de başbakanlıktan uzaklaştırıldıktan sonraki kısa dönemi anlatırken İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın çalışmaları konusunda şunları yazmıştı:
“Şükrü Kaya son zamanlarda herkesi takip ettiriyor. Tabii bu eski muhalifleri çok ayıp ve şiddetli bir surette tazip ediyor (azap veriyor). Herkesi hayat endişesi ile muhafızlara, hususi muhafızlara gark etmek istiyor...” (İnönü Defterler, cilt I, sf. 258)
Bir de Âkif’in adeta nefes alamaz hale geldiği Takrir-i Sükun dönemini düşünün.
Mehmet Âkif yılı
Devrimlerin tabiatında bu vardır, başka türlü olmaz. Ama bugün büyük Âkif 72 milyonu birleştiren milli bir simge haline gelmiştir.
Âkif’in şapka, medeniyet, İslam, milliyetçilik konularındaki görüşleri için Beşir Ayvazoğlu’nun şu eserini muhakkak okuyunuz: 1924, Bir Fotoğrafın Uzun Hikayesi, Kapı Yayınları. Başbakan, 2011’in “Mehmet Âkif Yılı” olacağını açıkladı, çok sevindim. Âkif devletin de milletin de saygısına layıktır. Rahmetle, şükran ve saygı ile anıyorum.
Milliyet
Günlerden 5 Ocak
Yıllardan 2011
Zaflardan Patozaf
Sevgi ve saygılarımla...
Gülüşünüzü kaybetmeyin
YanıtlaSilVe kimsenin katletmesine de izin vermeyin.
Çünkü;
Gülüşlerimiz en yoksul yanımızdır.
Bülent Gürakar