Sahte olarak madeni para yapmak veya kâğıt para basmak suretiyle işlenilen sahtekârlık suçuna kalpazanlık denir.
Büfeler, benzin istasyonları, bakkallar ve marketler, bilet gişeleri, gazino ve oyun salonları, randevu evleri, canlı hayvan ticareti gibi yerler ile insanların yoğun olduğu alış veriş merkezleri kalpazanlar için en uygun ortamlardır.
Binlerce kişi bilmeden aldıkları sahte banknotlar nedeniyle kanuni takibata ve maddi kayba uğramaktadır. Bilgi sahibi olmayan ve incelemeden alan vatandaşlarımızın gibi üzücü olaylarla her an karşılaşması mümkün bulunmaktadır.
Hakiki banknotlar üzerinde, sizleri korumak amacıyla konulmuş bulunan güvenlik unsurlarını tanıtarak sahte banknotları hakikilerinden kolayca ayırabilirsiniz. Gerçek banknotlar, dizayn, renk ve baskı yönünden çok net, düzgün ve kusursuz görünümdedirler.
Gözle dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu temiz ve net görünüm yanında, elle dokunmak suretiyle yapılacak kontrolde sahte veya gerçek banknotları birbirlerinden kolayca ayırmak mümkündür.
Kâğıt paralarda bulunması gereken özellikler:
Kâğıt: Banknot yapımında kullanılan kâğıtlar piyasada kullanılan kâğıtlardan çok farklı olup birtakım özelliklere sahiptir. Sahteci benzeşmeyi sağlayabilmek için kâğıdı bazı işlemlere tabi tutar, ama hakikisindeki orijinalliği veremez.
Filigran: Kâğıt paralardaki gizli resimlerdir. Kabartma seklinde olurlar. Sahteci bunu yapabilse de, dikkatli olunmakla tespit edilebilir.
Emniyet Şeridi: Kâğıdın yapımı esnasında, kâğıda yerleştirilen ve kâğıdı enine kesen, özel çizgiler olup, taklit için bir engel teşkil eder.
Ultra-Viole Işığına Hassas Lifler: Bazı ülke kâğıt paralarında ultra-viole ışınları altında çeşitli renklerde flüoresan veren maddeler (lifler) vardır. Kalpazan ultra-viole ışınlarına hassas maddeleri taklit ettiği paralar üzerine sonradan sürmek suretiyle yapabilir. Yine dikkatli olunduğunda anlaşılması mümkündür.
Kırmızı ve Mavi Lifler: Bazı ülke paralarında kâğıt hamuruna gömülü vaziyette kırmızı ve mavi lifler mevcuttur. Sahteci bu lifleri kalemle sonradan sürmek suretiyle yapabilir. Ayni şekilde dikkatli bir göz hemen fark eder. Türk Lirası üzerinde de yukarıda sayılan güvenlik tedbirleri tamimiyle mevcuttur. Dikkatli bir göz tarafından sahte olup olmadığı anlaşılabilir.
Birisinden Aldığınız Herhangi bir Banknotun Sahteliğinden Şüphelendiğinizde Ne Yapmalısınız?
1- Sakin olun ve paniğe kapılmayın Banknotta, belirtilen güvenlik özelliklerinin olup olmadığını kontrol edin. Varsa güvenlik kameranızı çalıştırın.
2- Şüpheli banknotu aldığınız kişiye iade etmeyin. Aldığınız kişiyi oyalamaya çalışın. Gitmek isterse ona engel olmayın. Polise veya Jandarmaya haber verin.
3- Şüpheli banknotu güvenlik görevlilerine teslim edin.
Korsan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.