2 Ocak 2010 Cumartesi

Google'da Ne Arıyorsunuz?

Google evimizde yaşayan bir şahıs gibi oldu nerede takılırsak ya da neyi merak edersek hemen Google arama motoruna koşuyor ve konuyu aydınlığa kavuşturana kadar da sürdürüyoruz.
Merak ettim ve Google’da en çok hangi kelimeler aranıyor diye araştırmak istedim. İki ayrı yılın sonuçlarını karşılaştırdığımda da görünen o ki Google çok gelişse de hala gelişemeyen kullanıcı potansiyeline sahip.

Aşağıda önce 2006 yılı sonrasında ise 2008 yılının değerlendirme sonuçlarının açıklamaları bulunmaktadır.

İnternet arama motoru Google, 2006 yılı Eylül ayı içerisinde en çok aranan kelimeleri açıkladı.

Buna göre 'Kraloyun' kelimesi yapılan aramalar arasında ilk sırada yer aldı.
İnternette arama yapılan kelimelerin istatistiklerini 2 ay gecikmeli olarak açıklayan arama motoru Google, eylül ayı içerisinde Türkiye'den aranan ilk 15 kelimeyi belirledi.

Google'nin internet sitesinde yapılan açıklamaya göre 'Kraloyun' en çok aranan kelime oldu. Açıklamada, Yonja, Milliyet, SSK, Galatasaray, Fenerbahçe, Hürriyet, MEB, Rüya Tabirleri, ÖSYM, Fanatik, Burçlar, Sabah, Turkcell, Siberalem kelimelerin de sırasıyla en çok arananlar olduğu belirtildi.



Google Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, Google'nin her gün arama motoruna yazılan milyonlarca sorguya dayanarak derlediği internet ''Zeitgeist''ını (zamanın ruhu anlamına gelen Almanca kelime) açıkladığı belirtildi.



Açıklamada, 2008 Türkiye listesinde sosyal ağ siteleri, oyun, video paylaşım sitesi ve dizi terimlerinin öne çıktığı bildirildi.

''Zeitgeist 2008: Türkiye'' basın sitesinde, Google'nin, arama sonuçlarını analiz ederek 2008 yılı içerisinde Türkiye'de internet kullanıcılarının en çok arama yaptıkları başlıklarla ilgili liste, grafik ve bilgileri bir araya getirdiği kaydedildi.

Sitede yer alan bilgilere göre, Türkiye'de en popüler 10 arama ''facebook'', ''oyun'', ''mynet'', ''youtube'', ''oyunlar'', ''msn'', ''indir'', ''tv'', ''hürriyet'' ve ''haber'' olarak sıralandı.

En hızlı yükselen aramalar, ''hi5'', ''facebook'', ''key'', ''netlog'', ''sahibinden'', ''dizi'', ''kurtlar vadisi'', ''kpss'', ''oyunlar 1'' ve ''vatan'' oldu.

Türkiye'den aranan ünlüler, Gülben Ergen, Serdar Ortaç, Tarkan, Demet Akalın, Ebru Gündeş, Hadise, Sibel Can, Gökhan Özen, Hülya Avşar ve Şahan iken, Türk dizileri ise ''Kurtlar Vadisi'', ''Kavak Yelleri'', ''Yaprak Dökümü'', ''Selena'', ''Asi'', ''Avrupa Yakası'', ''Arka Sokaklar'', ''Adanalı'', ''Binbir Gece'' ile ''Gece Gündüz'' şeklinde sıralandı.

Ekonomide, ''iş'', ''kariyer'', ''kredi'', ''altın'', ''para'', ''finans'', ''euro'', ''borç'', ''dolar'', ''banka'' en çok aranan kelimeler oldu.

Futbol takımları da, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor, Sivasspor, Eskişehirspor, Ankaragücü, Kocaelispor ve Kayserispor şeklinde yer aldı.
Açıklamada, yıl sonu zeitgeist'ına ek olarak global, bölgesel, geçmiş ve şimdiki arama trendlerine bakış sağlayan başka araçların bulunduğu, ancak Google zeitgeist araçlarının, kesinlikle bireysel kullanıcıları teşhis etmek için kullanılamadığı, çünkü araştırmanın belli bir zaman içinde belirli sorguların ne kadar sıklıkta görüldüğünü gösteren anonim ve toplu dökümlerden yola çıkılarak sürdürüldüğü vurgulandı.

Google, İnternet Kütüphanesine Magazin Dergileri De Ekledi

Amerikalı internet devi Google, yayınevleriyle işbirliği yaparak hizmete sunduğu internet kütüphanesine magazin dergileri de eklediğini bildirdi.

Google'dan yapılan açıklamada, ABD'de yayımlanan magazin dergilerinin milyonlarca sayfasının dijital ortama aktarılmaya başlandığı belirtilerek, şimdilik spor dergileri Men's Health, Baseball Digest ve Runner's World'ün bir milyondan fazla sayfasının sayısal hale getirildiği, yakında başka birçok derginin de internet kütüphanesine ekleneceği kaydedildi.

Taranarak renkli bir biçimde dijital ortama aktarılan bu dergilere, online kütüphane "Google Book Search" üzerinden ulaşılabileceği belirtildi.

Birinci kaynak

İkinci kaynak



Hanımeli

1 yorum:

  1. Senden yana olanın da
    Sana karşı olanın da bir değeri yok;
    Seni anlamadıkça...

    Özdemir Asaf

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.