22 Aralık 2009 Salı

Soğanın Faydaları

Şırnak'taki insanların soğan dolması yapmaları beni çok şaşırtmıştı. Görüntüsü hoşuma gitse de tadına bakmaya hiçbir zaman cesaret edemedim. Şimdi andıkça pişmanlık hissediyorum. Belki de tadına baksaydım, misafirlerime bir gün soğan dolması yaparak ikram edebilirdim. Soğanı seviyorum ve sık tüketiyorum. Sağlığım açısından önemini biliyorum.

Soğanın içinde bulunan bir zehir maddesinin arınması için soğanı dilimledikten sonra mutlaka yıkıyorum. Bu şekli ile midemi de ağrıtmayacak hale geliyor. Soğanın mangalda pişmiş halinin görüntü ve kokusundan ise söz etmemeliyim. Çünkü bir başlarsam herkesin canı çeker. Biliyorum ki mangal yakmak zor iştir. Başınıza iş açmak istemiyorum.

Soğanda bol miktarda A, B ve bilhassa C vitamini, bol fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda pek yararlı, besleyici maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım artırıcı maddeler bulunurmuş. Doktorlar diyor ki; "insanlar yeteri kadar soğan ve sarımsak kullanmayı alışkanlık hakline getirebilseler bizlere hiç ihtiyaçları kalmaz." Bu söz üzerine iyi ki bu kadar çok tüketebiliyorum diye seviniyorum. Kokusu rahatsız ediyor diye hiç düşünmüyorum. Evde kim varsa ve ben soğan yemişsem onlara da zorla yediriyorum. Herkes aynı kokunca kimse koku alıp, rahatsız olmuyor.

. C vitamini yönünden zengin olduğu için soğuk algınlıklarına karşı vücudu korur.

. B vitamini yönünden de zengin olduğu için yorgunluğu giderir, bedene canlılık kazandırır.

. Soğan iki şekilde bulunur; kuru ve taze soğan. İkisi de aynı faydaları sağlar.

. Soğan çiğ yenmelidir. İyi çiğnenirse hazmı kolay olur.

. İştah açar.

. İdrar söktürür, vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar. Fazla yemek tuzu kalbe zarar verir ve vücutta çok su tutar. Böylece tansiyon da artar. Soğan ise, su ve üre yanında fazla tuzu da dışarı atar. Bu özelliğinden ötürü, romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, vücudun herhangi bir boşluğunda su toplanması, kanda üre ve tuz miktarının artması gibi hallerde soğan çok faydalıdır.

. Damar sertliğini önler, düzenli kullanım sonunda oluşmasına fırsat vermez. Kilo verdirir,

. Böbrek taşını ve kumu döker, yeniden bünyede taş ve kum oluşumuna engel olur.

. Sinirleri teskin eder, Zihin yorgunluğunu, uykusuzluğu giderir. Bütün salgı bezelerini çalıştırarak; zihin yorgunluğunu, kalp çarpıntısını, ruhi sıkıntı ve bunalıma çok fayda verir.

. Uykusuzlukta; soğan ezilir, üzerine bir miktar tuz ekilir, geceleri lapa halinde alın ve şakaklara konulur.

. Yanıklarda; soğan halkalar halinde kesilir, üzerine hafif miktarda tuz ekilip sarılır. Su toplanmasını önler, ağrıyı alır.

. Kalbi kuvvetlendirir. Koroner damarları genişletir.

. Prostat bezesini normal çalıştırarak bozulmasını, sertleşmesini önler.

. Baygınlığı geçirir.

. Kanı temizler. Böylece cildin taze kalmasını, sivilcelerin geçmesini, egzamaların zamanla iyileşmesini sağlar.

Anlaşılacağı üzere soğan her derde devadır. Annem kırmızı soğanı balkona saplarından örülmüş şekilde asardı. Ben küçükken ona zıplayarak dokunmak için uğraşırken çok keyif alırdım. Şimdi düşünüyorum da gelişme çağında o sağanlara zıplayarak boyumun uzamasına sebep olmuşum. Sakın kimseye soğan boy uzatır demeyin.

Paraf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.