31 Aralık 2009 Perşembe

Şehzadeler Şehri Amasya


Amasya ilimizi tanımak için yaptığım araştırmada birçok ilkleri okuyarak Amasya ilinin tarihinin ne kadar parlak olduğunu okuma fırsatı yakaladım. Amasya birçok Osmanlı şehzadesinin valilik yaptığı bir şehir olduğunu, Amasya'da valilik yapan şehzadelerden altısının daha sonra Osmanlı tahtına çıktıklarını hayretler içinde okudum.


Oysaki ben Amasya ilini hep Ferhat ile Şirin ile tanımışımdır. Dillere destan olan aşkları ile asırlardan beri birçok genç kızın ve erkeğin dillerinde şiir olan Ferhat ile Şirin aşkı için sevgilisinin evinin önünde kanal kazan birçok erkeğin hikâyesini okumuşumdum. Amasya ilinin Cumhuriyet tarihimizde de önemli yeri vardır, Cumhuriyet'imizin temellerinin atıldığı Amasya Tamimi tarihimizde önemli yere sahiptir.

YILDIRIM BAYEZİD

I. Murad'ın oğlu olan Yıldırım Bayezid, 1386 yılında Amasya'yı Osmanlı sınırları içine almış, 1389'da da Amasya Valiliği'ne atanmıştır. Aynı yıl içerisinde de Osmanlı tahtına davet edilmiştir.

ÇELEBİ MEHMET

Yıldırım Bayezid'in oğlu olan Çelebi Mehmet, babasında sonra Amasya Valisi olarak tayin edilmiştir. 1402 yılında Ankara Savaşı'ında Timur'a yenilen ve dağılan Osmanlı birliğini Amasya'daki dirayetli yönetim anlayışı ile yeniden sağlamıştır.

II. MURAD

1404 yılında Amasya'da doğmuştur. 1415'te 11 yaşındayken Amasya Vali'liğine atanmıştır. Babası Çelebi Mehmet'in 1421 yılında vefatı ile birlikte tahta davet edilmiştir.:

FATİH SULTAN MEHMET

Kardeşi Şehzade Ahmet'in Amasya valiliği sırasında ölümü üzerine (1438) yerine atanan Şehzade Mehmet, bu görevini bir yıl kadar sürdürmüştür.

SULTAN II. BAYEZİD

1454 yılında 7 yaşındayken Amasya'ya vali olarak gönderilen Şehzade Bayezid, 27 yıl bu görevde kaldıktan sonra 1481 yılında Osmanlı tahtına çıkmıştır.

III. MURAD

II. Selim'in oğludur. 1566'da Amasya valiliğine tayin edilmiş olup, yaklaşık bir yıl bu görevinde kalmıştır. Amasya'da valilik yapan son şehzade olmuştur.

YAVUZ SULTAN SELİM (I. SELİM)

Amasya Valisi Şehzade Bayezid'in (II. Bayezid) oğludur. 1470'te Amasya sarayında doğmuş, 11 yaşına kadar babasının yanında Amasya'da eğitim almış ve 1481'de Trabzon'a vali olarak atanmıştır.

ŞEHZADE MUSTAFA

1540 -1553 yılları arasında Amasya valiliği yapan Şehzade Mustafa, veliaht olarak yetiştirildi. Amasya Halkı tarafından da çok sevilen Şehzade, 1553 yılında boğdurularak öldürüldü.

Yorumlarda Amasya ilinin Coğrafi, Tarihi ve Fiziki yapısı hakkında daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağım. Sevgi ve Saygılarımla...

Korsan

1 yorum:

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.