25 Aralık 2009 Cuma

Sağlık Hakkı İçin Mücadele


Sağlık haklarımız her geçen gün daha da tırpanlanıyor. AKP hükümeti göreve geldiği günden beri sağlık harcamalarını hastaların sırtına yıkmanın yollarını arıyor.
SSGSS ile bunu kısmen de olsa başarmış gözüküyorlar. Hastanelerde katkı payı alınması sağlığın ticarileştiğinin bir hak olarak görülmediğinin göstergesidir. Sağlık bir haktır satılamaz.
Aşağıda paylaştığım haberde çeşitli demokratik kitle örgütleri ve sendikalar sağlıktaki yıkıma dur demek için bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirme kararı almışlardır. Eylemler çok ses getirecek eylemler olarak gözükmese de önemli olduğunu düşünüyorum.
Herkesin bu konuda duyarlılık göstermesi gerekir.

Sağlık örgütleri ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hakkı için 1 Ekim’de eylemde olacak. Ankara Tabip Odası, SES ve Dev Sağlık-İş eyleme bir gün önce (30 Eylül’de) “Herkese sağlık güvenli gelecek” için nöbet tutarak başlayacak.

1 Ekim'de SSGSS protesto edilecek
AKP iktidarının kamu sağlık kurumlarını ticarethane, sağlık emekçilerini köle, sağlık hizmetinden faydalananları da müşteri gibi gören politikalarının birinci yılında sağlık örgütleri eylem yapacak. Hastalardan alınacak tedavi katılım paylarında yapılan artışların da uygulanacağı 1 Ekim, kamusal sağlık hizmetinin tamamen ortadan kaldıracak yeni olumsuzlukların getirildiği bir tarih olacak.

Sağlıkta yıkım artarak sürüyor.
Birinci basamak sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerden (yeşil kartlılar dahil) 2 TL, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerden (yeşil kartlılar dahil) 8 TL, özel sağlık kurumlarına müracaat edenlerden 15 TL tutarında katılım payı alınması yönündeki Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ ile yoksulların sağlık hizmetine ulaşımının engelleneceğine dikkat çeken sağlık örgütleri sağlıkta dönüşüm politikasının en ağır yükünü halkın çekeceğini vurgulayarak 1 Ekim’de sağlık hakkına sahip çıkmak için eylemde olacaklarını açıkladılar.

SSGSS’nin 1. yılında herkese sağlık güvenli gelecek mücadelesini sürdürme kararlılığında olan sağlık örgütleri tüm emek ve demokrasi güçlerine çağrıda bulunuyorlar.

Ankara Tabip Odası, KESK/SES ve DİSK/ Dev Sağlık-İş Sendikası’nın eylem programı şöyle:
*Sağlık örgütleri, 30 Eylül Çarşamba günü saat 12.00’de Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde nöbet tutmaya başlayacak. Gece boyunca orada bekleyecek olan örgütler, 1 Ekim Perşembe günü saat 11.00’a kadar nöbette olacak.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden saat 11.00’da Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelecek olan sağlık emekçileri saat 12.15’te buradan Abdi İpekçi Parkı’na bir yürüyüş gerçekleştirecek. Saat 13.00’da burada bir basın açıklaması yapılacak.

Sağlıkta yıkım politikalarının birinci yılında sağlık örgütleri hastanelerinde ve sokakta sağlık hakkı mücadelesini sürdürecek. (sendika.org)


Arjin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.