22 Aralık 2009 Salı

Msn Messenger, Msn Hotmail, Gmail, Google Talk, Skype, Oovoo, Yahoo, Messenger, Windows Live Messenger

Gün geçtikçe iletişim kurulmasını sağlayan programlar da bir o kadar yoğun kullanılmakta. Haberleşmenin ötesinde sanal arkadaşlık, sanal dostluk hatta son zamanlarda sanal evlilikler olduğunu bile duyar olduk.

Görsel ve işitsel görüşme imkânı sağlayan bu programlar kötü niyetli insanlar için de iyi bir pazar oluşturmakta, piyasada çok rahat ulaşılacak olan görüntü yakalayıcı, görüntü kaydedici, video çekimi yapan programlar ile kişinin haberi olmadan görüntüsü kaydedilip sonra da yine sanal dünyanın kirli sayfalarına kirli bir şekilde ekleniyor.

Özellikle gençlerin bu konuda bilinç kazanmaları, tanımadıkları kişilerle görüşmeleri esnasında mutlaka yanlarında bir büyüklerinin olması da ileride yaşanacak olan sıkıntılardan kurtulmanın belki de tek çaresidir.

Görüntüleri kaydedilen genç kızlar daha sonra bu görüntüler ile tehdit ediliyor. Tehditlerden korkanlar ise bu kötü niyetli insanların, kötü isteklerine de cevap vermeye başlayınca daha da çözümlenmez hal alıyorlar. Çocuklarınıza güven vermeli ve başlarına ne gelirse gelsin size bildirmesini bu yüzden de asla korkmaması gerektiği duygusunu aşılamalısınız. Yarınlar için ağlamak yerine bu günden tedbir almanın mantığını yakalamak çocukların ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sebep olacaktır.

Bilgisayar üzerinden yapılan her yazışma hem bilgisayarın hafızasında sonsuz kalıcı olurken, başkaları tarafından da okunma riskini taşıyor. Sizin masumca yaptığınız görüşmeler, masum olmayan şekillerde lanse ediliyor.

Bir anlık kameranızı açmanızla görüntünüzün kaydedildiğini aklınızdan çıkarmayınız. Erkekler için bu durum önemli olmasa bile bayanlar için çok çirkin sonuçlar doğurduğu unutulmasın.

Çocukları düşünen anne ve babalar bu konuda çocuklarına gereken eğitimi vermeliler. Bilgisayar kullanmasını engellemek ya da internet üzerinden bağlanmasına karşı çıkmak ile bu işlerin çözülmeyeceğinin bilincine varılmalı. Bilgisayarı evde kullanmasını engelleseniz bile her yerde internet bulunduğundan girme imkanı bulduklarını görmezlikten gelemeyiz. Yasakların hep merak doğurduğunu da unutmamalıyız.

Sanal dünya kullanıcısına göre iyi ya da kötüdür. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak, olaylar olup bittikten sonra harekete geçmek değildir. Biliriz ki yılanın başı küçükken ezilmeli, büyümesine izin verilirse onunla savaşmak o derece güçleşecektir.

Dünyayı kirleten bizler sanal dünyayı bile kirletmekten geri kalamadık. Gençlerimize her tarafında ayrı tehlike arz eden ortamlarla yüz yüze bıraktık. Onların başına gelecek istenmeyen olayların sorumlusu da öncelikle bilinç kazandıramamış, etrafındaki tehlikelerden haberdar edememiş ailelerdir.

Sorumluluğunu bilen, sevdiklerini koruyan ve hepsinden önemlisi öğrenen ve öğreten, okuyan bir toplum olmamızı dilerim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.