Bazı çocuklar karanlıktan korkarlar ve zamanla bu hastalık haline dönüşür... Geceleri lambaları açmadan uyuyamazlar. Bu gibi durumlarda çocukları rahatlatmak, güven vermek, hep yanındayız mesajını vermek önemlidir.
Bazı durumlarda çocukların psikolojik gelişimlerinin yeterli olmamasıyla bağlantılı olarak anne-babanın yatağında uyuma eğiliminin olduğu ve bu tip yaşam krizlerinin bu eğilimi alevlendirdiği bilinmektedir. Böyle bir durumda da çocuğun gerçek ihtiyacının ne olduğu iyi saptanmalı, bunun gerçek bir korku mu, gelişim dönemiyle ilgili bir davranış mı, yoksa anne-babanın yatağına dönmek için kullandığı bir bahane mi olduğunun iyi ayırt edilmesi gerekir.
Bir de büyüklerin aydınlık korkuları vardır. İşte bunların tedavisi yoktur ve üzücü olan da budur, Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olduğu gibi eğitim seviyesi düşük bölgelerimizde örf ve adetlerin, gelenek ve göreneklerin geçerli olduğu bölgelerde, toplum bireyleri yeni gelişmelere kendilerini kapalı tutarak yeni bilgi ve ilmi gelişmelerden bihaber yaşamaktadırlar. Onlar için geçerli olan örf ve adetlerdir, gelenek ve göreneklerdir. Yüzyıllar boyu Atalarından kendilerine süregelen örf adetler ile gelenek görenekler onların doğrusudur, istediğin kadar doğru bilgi versen bile kabul etmezler.
Fırat
Aydınlanma;
YanıtlaSilKişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir.
Kant