Dolandırıcılık hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak anlamını ifade eder. Günümüzde bilişim teknolojisinin yaygınlaşması ile birlikte dolandırıcılık olayları da farklı yöntemlerle yapılmaya başlanmış.
En yaygın örneği ise İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarıdır. İnternet kullanıcılarının son zamanlarda karşılaşmış oldukları birçok dolandırıcılık çeşidi mevcuttur.
Dolandırıcılık olaylarının yapılış şekilleri;
Bankamatik Dolandırıcılığı: ATM cihazında para çekmekte olan vatandaşın yanına yardım amacı ile yaklaşarak, şahsın şifresini öğrenmek suretiyle, ikinci şahıslar tarafından parasının alınması veya ATM cihazının para verme holüne yabancı cisim yerleştirerek, şahsın Kredi kartından para çekilmesi.
Kredi Kartı Dolandırıcılığı: Vatandaşın çalınmış veya kaybetmiş olduğu Kredi Kartı ile Alışveriş yapılması.
Bilişim Suçu İşleyerek: 1- İnternet ortamında, başkasına ait hesaptan alışveriş yapılması veya herhangi bir hesaba havale aktarılması. 2- Başkasına Ait Kredi kartının kopyalama suretiyle, bütün bilgilerin Başka bir haritası aktarılması. 3- Bilgisayar ortamında, cep telefonlarına "AitIMEI" Numaralarının kırılarak değiştirilmesi.
Yardım etmek Bahanesi İle: Genelde birden fazla kişi tarafından işlenir. Gariban insanlara yardım edeceklerini Adak dağıtacaklarını, cebinizdeki para kadar boyutu para veya altın vereceğiz diyerek vatandaşın parasını alıp giderler.
Tanışıklık Göstererek: Bu Suçu işleyen şahıslar vatandaşa yaklaşarak ismi ile hitap ederek vatandaşın tanımış olduğu (oğlu, kardeşi veya Birinci derece akrabası) bir şahsı sorarak samimiyet Gösterir. Oğluna 50 Dolar gibi borcu olduğunu, kendisinde 100 Dolar Para olduğunu bunu bozmasını söyler. Vatandaşta kendisinde Döviz olmadığını TL olduğunu söyler. Sen bana 50 Dolar değerinde TL ver der. Parayı alınca diğer parayı vermeden Ben Hasan'a telefon açayım sen bekle, ona paranı babana verdim diyeceğim diyerek kaybolur.
Değeri Düşük Para İle: Bu tür Suçu işleyenler Marketten Alışveriş yaptıkları sırada, genelde parası düşük değerde olan ülkelerin parasını Euro diye inandırarak yapmış oldukları suç türüdür. Aşk Vaadi ile: Bulvar ve Otoyol üzerindeki otostopçu bayanlar tarafından, otoların durdurularak içindeki şahısla aşk pazarlığı yaptıktan sonra parayı alıp dolandırılması.
Unvan kullanarak: Kendisini devletin üst kademelerinde görevli Memur olarak tanıtarak işe sokma vaadi ile vatandaşın parasının dolandırılması.
Memur Süsü Vererek: Kendine Polis süsü vererek geceleri ara sokaklar üzerinde vatandaşı durdurarak, vatandaşa suçluymuş gibi davranıp vatandaşın üzerinde Arama yaparak, cüzdanını ve cep telefonunun alınması.
Tavcılık: Dolandırıcı şahsın, vatandaşa yaklaşarak Yurt dışından geldiğini söyler ve ibadet yeri sorar. Daha sonra sahte altın veya pırlantaları gerçekmiş gibi satar.
Altın Dolandırıcılığı: Sahte Altın bileziklerin içerisine bir Adet gerçeğinden koyarak, yolda giden vatandaşa durumunun sıkışık olduğunu, altınlarını düşük fiyattan satmak istediğini söyleyerek, gerçek altını verip karşıdaki kuyumcuya göster diyerek vatandaşı ikna edip sahte altınları satması. Ayrıca ziynet eşyalarının içerisine çok az miktarda altın katılması. Bu tür suç işleyen şahısların askerlik arkadaşlarına ulaşarak bulunmuş oldukları ilde veya diğer bir ilde buluşma sağlayarak vatandaşları bilmedikleri adrese götürerek aynı yöntemle altın satarak dolandırıcılık olayını gerçekleştirmektedirler.
Kontör Dolandırıcılığı: Vatandaşları arayarak, Emniyet Görevlisi, Askeri Rütbeli Kişisel, Hâkim, Savcı veya Ödül kazandınız şeklinde arayarak, vatandaşların rahatsız edildiğini, taciz edildiğini, telefonlarının SIM kartlarının kopyalandığını, yüksek miktarlarda görüşmenin yapıldığını, telefon numaralarının teröristler tarafından kullanıldığı şeklinde mesaj göndererek vatandaşlarımızın kontör alarak şifrelerini göndermelerini veya vermiş oldukları numarayı aramalarını söyleyerek kontör talep edilmesidir.
Dolandırıcılık olayına maruz kalmamanız için bilinçlendirmek ve bilgilendirmek adına bu olayları yorumlar kısmında daha geniş ele alarak dolandırıcılık olaylarına karşı alınabilecek tedbirleri paylaşacağım.
Daha huzurlu ve mutlu yarınlar için sevgi ve saygı ile kalın.
Korsan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.