24 Ocak 2009 Cumartesi

Onlar Her Şeye Değer

Değerler neye, hangi önceliği vermemizi söyleyen rehberlerdir. Çocuklara öğrettiğimiz değerler, onların vicdanlarının temelini oluşturur.
Kişiliklerine bütünlük getirir. İnsanlara yardım etmesini ve kendi ayakları üzerinde durmasını sağlar. Yanlış ve doğru davranışı birbirinden ayırt etmesini, en önemlisi de yaşarken mutlu olmayı öğrenir.

Biliriz ki hayatta çoğumuz mutluluk oyununu oynarız tıpkı polyanna gibi peki bunu başaramayanlar, bu oyunu oynamasını bilmeyenler ne yapsın? ... İşte o zaman diyorum ki ağaç yaş iken eğilir. O yüzden hayatta en büyük varlıklarımız olan çocuklarımıza ne kadar değerli olduklarını hissettirelim. Çocuklarımızın bütün isteklerini karşılamak değildir onların hazinesi, kendilerine yetebilmeyi öğrendiklerinde sahip olduklarıdır.

Sadece bedensel ihtiyaçlarını karşılamak anne ve babayı tatmin etmemeli. Hayata hazırlamak adına çocukların ruh dünyasını çözmek için uğraşmalıyız. Onlara dokunmalıyız. Sevgi sadece sözcükler ile anlatılmaz, dokunuş gerekir, bakış gerekir hem de en derininden.

Çocuğa varlığınızı hissettirmeli, onun varlığını da hissetmelisiniz. Hayata hazırlarken düştüğünü, geri kalktığını izlemek bazen acıtır yürekleri ama çocuk böyle büyüyor. Hangimiz düşe kalka büyümedik ki?

Kendisini değerli kılan onunla oyun oynamak, onun düşüncelerini paylaşıp onunla büyük bir insanla konuşur gibi konuşmak onunla aynı yaşı yaşamak, duygularını paylaşmak yaşamını anlamlı kılmak çok önemli, çocuk sevgi demek, sevgi ise çocuk demektir.

Kumru

2 yorum:

  1. İnsanın kendisiyle baş başa kalması, en güzel mülkiyettir.

    Diogenes Laertius

    YanıtlaSil
  2. Bence aşkta anlaşma olmaz. Birbirini sevdiğinde insan her şeyini vermeli.

    Yaşam Başka Yerde
    Milan Kundera

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.