24 Ocak 2009 Cumartesi

Mükemmele Ulaşmış Olmak Ölümle Eşdeğer



Bir Kral tüm zenginliklerin varlığını dolduramadığını fark eder ve Zen ustasına gider. Onun yanında 3 yıl boyunca bahçıvanlık öğrenmek üzere kalır. Zen ustası o kralı 3 yıl boyunca bahçıvanlık konusunda yetiştirir. 3 yıl sonra kral çok büyük bir araziye her türlü bitkiyi eker. Bu bitkiler yeşerince büyük bir heyecanla Zen ustasına gider ve onu bahçesine davet eder. Zen ustası bahçeyi gezer ve suratını asar. Kral, büyük bir beğeni beklerken ustanın yüz ifadesiyle şok olur.



"Olmamış!" der usta.
"Ama binlerce bitki, aylarca emek, yüzlerce çalışan, sonuç: kendini cennette hissettirecek baş döndürücü bir bahçe ve siz bunu beğenmediniz. Neden?
Usta:
"Her şey o kadar mükemmel duruyor ki, tamamlanmış ve mükemmele ulaşmış olmanın ölümle eşdeğer olduğunu unutmaman gerekirdi. Yapacak hiçbir şey kalmamışsa bu ölüm demektir. Bu bahçede eksik olan kurumuş otlar yapraklar... Onlar nerede?
Kral:
"onları toplattım. "
Usta:
"Onları geri getir ve olmaları gereken yerlere tekrar serp. Unutma! Mükemmel demek, ölü demektir! Yapacak hiçbir şeyin kalmamışsa, hiçbir akışın aktiviten kalmamışsa sen ölmüşsün demektir. Sadece ölülerin hiçbir şey yapmaya ihtiyaçları yoktur! Bu bahçen o kadar mükemmel ki, üstüne eklenecek hiçbir şey yok. Görevini bitirmiş. Bu yüzden yapay ve donuk görünüyor. Hayatın cümbüşü bu bahçede yok.

Pozitif Adam

1 yorum:

  1. Ancak krallar filozof oldukları zaman uluslar rahat eder.

    Platon / Devlet

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.