24 Ocak 2009 Cumartesi

Gözlerim Kapalı Konya’yı Dinliyorum

Orhan Veli Kanık geliyor aklıma İstanbul’da sonra Konya’yı da gözleri kapalı dinlese neler görürdü acaba diyorum. Karar veriyorum gözlerimi kapatıp Konya’yı dinliyorum. Kıvamında bir rakımdayım, malum gözlerim kapalı, sert bir esinti saçlarıma dokunmak yerine alabora ediyor.

Düzlük alanda yer alan Konya ovasından da ancak bu beklenir. Sert bir hava zaman zaman üşümekten, parmak uçlarımı hissedemiyorum. Derin bir nefes çekiyorum içime Konya havasından, içim üşüyor, ne de keskin bir soğuğu var. “Suyu sert, insanı mert” İnsanlarının mizacının sert oluşunu açıklamak için kullandıkları bir sözdür.

Konya güller şehridir. Toprağından mıdır bilinmez ekilen gül hemen tomurcuklanır, kokusu ile insanı etkisine alır, hormonsuz domates gibi öz kokar. Gül bahçelerine girince ruhun okşanır, bir anlığına bile olsa başka hülyalara dalar ama boğulmazsın.

Birçok Evliya ve Eren’e ev olmuş bir şehirdir Konya, yabancıların bile çok iyi tanıdığı Hz. Mevlana’nın özlü sözlerini şehrin içinde gezerken okumanız mümkündür. Semazen figürlerini de görürsünüz. Şeb-i Aruz zamanında ise Konya ziyaretçi akınına uğrar. Hz. Mevlana’nın Türbesi de ziyaretçi akınından nasibini alır. Türbe ziyareti için gidip de o havayı solumak lazım. Sözlere sığamayacak kadar büyük bir duygu yoğunluğu yaşatır. Türbenin kokusu bile başkadır. Hoşunuza giden bu kokuyu daha derinlere çekmek ve hep hatırlamak isteği duyarsınız. Bu arada gözlerim hala kapalı…

Karnım acıktı sanırım çünkü aklıma Konya’nın meşhur etli ekmeğini anlatma fikri geldi. Uzun bir tahta üzerinde getirilir üzerine maydanoz ile motifler yapılmıştır. Yanına çatal, bıçak konmaz ama farklı bir şey istemişseniz o sebeple konulabilir. Şöyle bir parça koparıp, üzerine biraz limon sıkıp biraz da gelen yeşillikten ekleyip il ısırığı attığınızda kenardan sızan yağların üzerinize damlamamasına dikkat edin. O nasıl bir lezzettir öyle! Yağına rağmen onu yeme isteğinize hayır diyemezsiniz.

Konya şekeri bir diğer adı ise Mevlana şekeridir. Eskiden sadece beyaz renk vardı ama teknolojinin dayanılmaz hafifliğinden Konya şekeri de nasibini aldı. Artık her rengi mevcut! Hatta çok değişik şekilleri de var. Tek değişmeyeni tadı; ağzınızın içinde dağılan ve nefesinize ferahlık veren şeker gibi bir şekerdir.

Konya trafiğinde bisikletlilere çok dikkat etmelisiniz. Bölgesel bir özellik olarak bisiklet kullanımı hat safhadadır. Soğuk havalarda bile kendilerince buldukları hava şartlarına uyarlanmış sistemlerle bisikletle ulaşım sağlamaya devam ederler.

Konya’da belediyecilik farkını hemen gösterir. Çok düzenli yerleşim planının yanı sıra düzenli park ve bahçeleri vardır. Hatta bu konuda Konya’nın üzerine il görmedim henüz dersem abartmış olmam. Çimenlere basmayın levhasını göremezsiniz oysa her alan çimlendirilmiştir. Park alanları çok büyük olmasına rağmen hafta sonları ve tatillerde yer bulmak için erken davranmak zorunda kalırsınız. Örneğin; Kozağaç, Evliya Çelebi Parkı, Seladdin Eyyübi gibi…

Hz. Mevlana Türbesine yakın olan Eski Garaj mevkiinde ise mistik bir hava vardır. Yaşarken de hep yalnız olan Şems Tebrizi Türbesi de yine tehna. Oysa Şems Tebrizi gaybın güneşidir benim de aşk ile bağlandığım bir yürek. Oraya kadar giderseniz benden de selam götürün sakın ola ziyaret etmeyi unutmayın. Âşıklar ölmez, gözlerim kapalı aklımda yine sen varsın...

Dükkânlar Japon mimarı gibi küçük ve basık, han şeklindedir. Aradığınız her şeyi oradan bulursunuz. Balıkçılar bile o bölgededir. Doğal gıda isterim diyorsanız köylüler de orada ürünlerini satarlar.

Kışın bir sis çöker Konya üzerine hat şeklindedir. Hava kirliliği oranı diğer illere göre daha fazladır. Buna sebep kullanılan yakıtlar ancak şimdi doğalgaz ile tanışan Konya hava kirliliği oranını da düşürmeye çalışmaktadır.

Konya’nın plakası 42 olduğundan 42 katlı bir bina yapılmıştır. Plaka numarasına nispeten yapılan bu bina Konya’nın en yüksek binalarının başında gelir. Hipermarket olayında sınır tanımayan bir il. Her mevkide rahatça ulaşabileceğiniz bir hipermarket mevcuttur. Durum böyle olunca müşteri memnuniyeti ile fark oluşturmaya çalışılıyor. Bu marketlere ulaşmak ve geri dönebilmek için şehrin her yerine servisleri vardır. Yeni yapılan yollar ile trafiği rahatlamıştır ancak bundan önce şehirdeki tramvay hatları zaten gerekli kolaylığı ve rahatlığı sağlamaktaydı. Yeni yapılan köprüler sayesinde de ışıklara hiç takılmadan gideceğiniz yere ulaşmanız mümkün.

Selçuklu üniversitesine gelen öğrencilerin Konya’nın yerleşik kültürünü değiştirme gibi bir özelliği olmuştur. İçe dönük bir sosyal hayata sahip olan bu ilimizde bazı taşlar yerinden oynamaya başlamıştır.

Konya turlarla ziyaretçilerin gezebileceği bir sisteme çoktan oturmuş bir ildir. Çoğu ilden günübirlik geziler ile sürekli ziyaret mekânlarının doluluğu ile göze çarpmaktadır. Deniz sahilinde bile göreceğinizden daha fazla turisti Konya’da görme ve tanıma fırsatı vardır.

Bu kadar sözünü etmişken Hz. Mevlana’nı türbesi ziyaret edilmeden olmaz.

07 Ekim 2008
Paraf

1 yorum:

  1. Varlık elde etmek için yokluk gerek.
    Mimar ev yapmak için boş arsa arar. Marangoz ahşap işi yapmak için ham tahta arar. Saka su satmak için susuz ev arar. Yokluğa dikkat et, onda çok hikmetler var

    Mevlânâ, Mesnevî

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.