24 Ocak 2009 Cumartesi

Ben Terbiyeyi Terbiyesizlerden Öğrendim


Ebul-Ala elMaari "Ben terbiyeyi terbiyesizlerden öğrendim" diyor. Terbiye aileden alınan görgü, okullardaki eğitim ile geliştirilebilse de özündeki esas merkez ailedir. Eğer aile çocukları için gerekli edep ve adap kurallarını vermemişse o çocuğa dünyanın eğitimi de verilse nafile.



Aile görgüsü sonradan kazanılamadığından bu hazineye sahip olan bireyler toplum içinde hemen kendilerini terbiyeleri ve üslupları ile belli ederler. Arkadaşlarımızı seçerken en önem verdiğimiz o insanın terbiyesidir. Terbiye yoksunu insanların etraflarındaki insan sayısı azdır ve onları yakından tanıdıkça da azalmaya devam edeceklerdir.

Terbiyeli ve terbiyesiz insanı ayırmakta güçlük çektiğimiz olur çünkü insanlar kendilerini gizlemeyi adet haline getirmiştir. Bilir ki kendi gibi görünse kimse onu sevmeyecek ve istemeyecektir.

Bilinmelidir ki gerçeklerden kaçmanın anlamı yoktur. İnsanlar kendilerini ancak belli bir süre saklayabilirler. Bir olay esnasında kendi bile farkında olmadan gerçek yüzünü gösterecektir.

Bunu denemek isterseniz samimiyetinden ve terbiyesinden şüphe duyduğunuz insanın nasırına basın da görün.


14 Ekim 2008

Kumru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.