24 Ocak 2009 Cumartesi

Baskın Yetenek

Doğuştan bir çok yeteneklere sahip olarak doğarız.Yaşam içinde bu yeteneklerimizden hangisinin baskın olduğunu anlamamız bazen uzun zaman alır.
Bunun bir çok örneğini kendim yaşadığım için önünüze gelen bir işe asla ben bunu yapamam dememeli kendimize bir fırsat vermeliyiz.Yeteneklerimize ket vurmamalıyız, keşfetmek için cesaretli olmalıyız.

Örneğin bir program için sunucu gereklidir, bir öğrenciyi bu işi yapabilir diye seçtiğinizde çocuğun ilk tepkisi "ben daha önce hiç yapmadım beceremem, başkası yapsa olmaz mı?" olur. Çünkü ben böyle cevap vermiştim. Biraz sohbet ederek onu cesaretlendirdiğinizde ortaya çıkan sonuca kendisi bile şaşırır ve o öğrenci okuldan mezun olana kadar her programda sunuculuk görevini severek yapar. İlk tepki sonrası madem sen böyle düşünüyorsun başkasını seçelim demiş olsaydınız belki de o çocuğun içindeki baskın yeteneği olan "hitabet sanatı" uzunca bir süre daha köşede kalacaktı.Örnekler çoğaltılabilir. Kendinize fırsat verin baskın yeteneklerinizi bastırmayın.

Kendimin bile farkında olmadığım bu yeteneğimi keşfeden öğretmenime sonsuz teşekkür ediyorum. Bana gereken cesareti vermemiş olsaydı ya da benim ilk başta verdiğim olumsuz cevabımı ciddiye alsaydı bu yeteneğimden hala haberim olmayabilirdi.

Bu olay sadece o an yapmam gereken görevimle de sınırlı kalmadı. Öğretmenimden aldığım cesaret ile başka işlerime de hep cesaret verdi. Cesaret çok değerli bunu bana öğreten dünyanın en cesaretli öğretmenim bilmem şimdiye kadar kaç öğrenciye cesaret verdi?

Zeytin

1 yorum:

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.