24 Ocak 2009 Cumartesi

Ayva

Ayva mevsimine yaklaşırken ayvanın faydalarından söz etmeden olmaz. Kokusu bile insanın içini ferahlatır.
Eskiden soba ile ısındığımız dönemlerde annem sobanın üzerine ayvayı koyardı ve ayva sobanın ateşi ile ağır ağır demlenip, pembeleşirken evin içi muhteşem bir koku ile dolardı.

Şimdilerde ne aile kaldı, ne soba kaldı ne de eskinin ayvaları kaldı. Annemi özledim, ailemi özledim, sobayı bile özledim. Ailecek ayvayı yediğimiz günleri de çok özledim.

Annem ayvanın kabuğunu bize yaptığı ıhlamurun içine eklediğinde o sevmediğim ıhlamuru bile ayvanın hatırına içerdim. Unutmadan ayvanın çekirdeğini de atardı. Posası bile işe yarayan bu muhteşem özellikleri ile ayva sek tüketildiğinde de midede sindirimi kolaylaştırıyor. Yemeklerden yarım saat sonra bir dilim ayva her türlü sindirim sorununa devadır. Tarafımdan Cern'de olmasa bile evimde test edilmiştir. Hoşafı da çok güzel olur hele de Annem yapmışsa tadına doyum olmaz. Ağız içindeki yaraları iyileştiriyormuş.

Son olarak ayvayı tereyağında pişirip dayıma yedirdiğine şahit olmuştum. Bu şekilde tüketildiğinde balgamı söküyormuş, öksürüğe ve bronşite iyi geliyormuş. Benim bildiğim faydaları bunlar ama daha bilinmeyen ne kadar çok faydası vardır kim bilir?

Manav mısın da ayvanın reklamını yapıyorsun derseniz, manav değilim ama ayvanın yararlarını anlatırken ayvalı günlerimi de anmak istediğimden ayvaya düşkünlüğüm.

Tal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.