23 Ekim 2008 Perşembe

Ölmüş Olabilirsiniz

“Eğer son birkaç yılda önemli bir fikrinizi değiştirip yenisini edinmediyseniz hemen nabzınızı kontrol edin. Ölmüş olabilirsiniz.” diyor G.Burgees ve bizim kendimizi analiz etmemiz gerektiğini ifade ediyor.
Sabit fikirli insanlardan etrafınızda mutlaka tanıdıklarınız vardır.
Ne çekilmez, ne laftan anlamaz insanlardır. Onun yakınında olmak bile size zaman zaman utanç verir. Sabit fikirli olduğunu bildiğiniz insanlarla tartışmak ya da anlaşmaya çalışmak gibi boş bir hayale kapılmamalısınız. Sonuçta üzülen siz olursunuz. Adı üzerinde sabittir. Onu ikna etmek ya da doğruyu göstermek için söylediğiniz sözler o insanın kulağına bile değmeden havada savrulur gider. Nefesinizi boşa tüketmeyin, ekonomik davranın. Baktınız anlamıyor ya susun ya da o ortamdan kaçın.
Karşımızdaki insanların içinden sabit fikirli olanlarını analiz edebilirken, sıra kendimizi analiz etmeye geldiğinde herkes kendini ufku geniş, ilerici ve en makulü olarak görür. Ego yanılmasına bundan daha güzel örnek var mıdır?
Yanılgıdır hayat, kendimizi olduğumuzun dışında görmek ve öyle sanmak daha büyük yanılgıdır. Gelişmek, değişmek gerekir. Nitekim bir günümüzün diğeri ile aynı olmaması adına daha çok gayret göstermemiz gerekir. Ama nefsimiz bize hep tam aksini söyler; sen en iyisisin, en doğru sensin, senden başka kimse bilemez, sen herkesten üstünsün gibi…
İçinizden gelen nefsani duygulara bürünmüş bu sözleri yenen galip gelendir. Kendisinin dünyanın merkezi olmadığını bilen olgunlaşma yolunda ilerliyor demektir. Kendimizi kendi içimizden değil, karşımızdakinin bakış açısından izlemek bazen en doğru yola sevk edendir.

Yazan: Kastamonu

3 yorum:

  1. Senin için bir hediyem var... kabul edersen sayfama uğrayıp alabilirsin...sevgilerimle ...nevbahar

    YanıtlaSil
  2. Nevbaharım, çok teşekkür ederim.
    Dünya çapında elden ele dolaşan bu arkadaşlık ödülünü merak ederken bu şekilde bulmak beni hem mutlu etti hem de duygulandırdı.
    Eylül Bahçesi, bu anlamlı ödül senin gibi insanlarla anlamını dolduruyor. Bunu bana verdiğin için de yürekten teşekkür ediyorum. Benim için asıl ödül seni tanımaktı.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek,
    Ağaç dik on yıl sonrası ise tasarladığın,
    Ama yüz yıl sonrası ise düşündüğün, halkı eğit.

    Bir kez ürün verir ekersen tohum,

    Bir kez ağaç dikersen on kez ürün verir
    Yüz kez olur bu ürün eğitirsen halkı.

    Balık verirsen bir kez doyurursun halkı,
    Öğretirsen balık tutmasını hep doyar karnı.

    Kuan-Tzu (Çinli ozan)
    (M.Ö. 1000)

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.