17 Ekim 2008 Cuma

Ahtapot


Kafadan bacaklılardan, dokunaçlı bir Mürekkep balığı türü (Octopus) olan ahtapotlar denizde beyaza dayanamıyorlar. İzmir Foça’da ailemin arkadaşları ile tatil yaparken öğrendiğim bu özelliklerini denemeden yapamazdım.



 Hemen beyaz bir terlik aldım elime ve denize girdim. Terliği sağa sola gezdirip nasibime düşecek olan ahtapotu beklemeye başladım. Bir süre sonra tuzağıma düştü uzun kolları ile elimdeki beyaz terliği bir anda sarıp sarmaladı. Ben sarıldığını görür görmez terlikle birlikte ahtapotu sahile doğru savurdum. Bunu gören yakınımız hemen ahtapotun başını tutarak ters çevirdi.
Başının altındaki o boşluğa elinizi sokup ters yönde çevirmeniz ile ahtapot tüm hakimiyetini kaybediyor. Benim için oldukça ilginç bir deneyim olmuştu. On metreye varan büyükleri bile var. Eğer bir gün bu büyüklükte bir ahtapot ile karşılaşırsanız tek yapmanız gereken başını ters çevirmeye çalışmanız olacaktır. Aksi takdirde kurtulmanız mümkün değil çünkü kollarında iki sıra vantuz (yapışıcı safiha) bulunur. Yalnız “Eledone” cinsi ahtapotlarının kollarında tek sıra mevcuttur. Bu vantuzlar sayesinde avına yapışarak elinden kaçırmasını engeller. Elliden fazla da türü mevcuttur.
Her delikten geçebilecek kadar esnek olan ahtapotların salatası bile yapılıyor hatta tadının tavuk etine benzediğini söyleyenleri duydum ama nedense tadına bakmaya cesaretim olmadı.

1 yorum:

  1. Bir şey söylemezsen çatlayacağını hissettiğin an dilini tutmanın tam zamanıdır.

    Josh Billings

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.