19 Ekim 2008 Pazar

Ağlatma Gelem

Oğuz Aksaç ile tanışıklığım “Ağlatma Gelem” türküsü ile başladı. Bu türküyü ilk duyduğumda bende bıraktığı iz yüzünden sanatçının diğer eserlerini de dinleme isteği karşı koyamayacağım bir duygu oluştu.
Ardından “Adıyaman” türküsünü dinledim ki işte bittiğim an o andır. O gündür bu gündür fanatik derecesinde Oğuz Aksaç hayranıyımdır.
Nerede ve hangi ortamda olursam olayım onun sesini tereddütsüz hemen tanırım. Türküleri söylemiyor sanki türküdeki duyguyu yaşayıp, yaşatıyor. İnanılmaz güzel ses rengine sahip. Dinledikçe dinleyesi geliyor insanın ve bir süre sonra bakıyorsunuz ki içinize nakış gibi işlemiş.
1974′te Erzincan Tercan’da doğmuş daha sonra ailece Ankara’ya göç etmişler. Varoşlarda büyüyen bir çocukluk dönemi geçirmiş. Para kazanmaya boya sandığı, simit tezgahı, mobilyacılık ve dükkanlarda çıraklık yaparak adımını atmış.
Sonra bir ara dansçılık ve halkevlerinde bağlama öğretmenliği yapmış. Liseyi tamamladıktan sonra küçüklüğünden beri tek yangını olan bağlamaya bağlanmış. Dansçılık, bağlama, gitar, dilsiz kaval, klarnet, batari derken çeşitli gruplar ile çalışmış her geçen gün yeni hayran kitlelerine sahip olmuştur.
Ankara’da Halkevlerinde bağlama eğitmenliği yaptığı yıllarda Mustafa Özarslan’la tanışmış. Mustafa Özarslan ve Kemal Ozarslan’la birlikte Ankara’da Ütopya Bar’da program yapmaya başlayan Oğuz Aksaç, grupta gitar, ritm çalgılar ve kaval çalmış. Bar programlarında beğenilen ve giderek yeni elemanların katıldığı grup için bir arkadaşlarının “Çığ gibi büyüyorsunuz” sözleri üzerine kendilerine “Grup Çığ” adını vermişler. Grup Çığ, 1998′de “Çığ Türküleri” adlı ilk albümünü sevenleri ile paylaşmıştır. Grup Çığ, “Yayla Çiçeği”, “Nida”, “Mevsim” albümlerini çıkarırken solistleri Mustafa Özarslan ve Oğuz Aksaç, grup dışında da kendi müzikal kimliklerini göstermek istediklerinden gerekli hazırlıklar sonrasında kendi solo albümlerini çıkarmışlardır.
Grup Çığ’ın “eski” solistlerinden Oğuz Aksaç ilk solo albümü Oğuzname ‘yi Oğuzname Dalgalar albümü takip etmiştir.
Türkülerimizin ayrı bir yeri vardır. Yaşanmışlıkların hikayesidir. Yanmışların yanık bağrından koparak yangınını duyurma şeklidir. Bir başkadır bizim türkülerimiz. Buram buram Anadolu kokar. Aşk, sevda, ayrılık, hüzün, hasret kokar. Bu kokularda kendinizden bir parça bulursunuz. Türkülere müptela oluşum bundandır.
Oğuz Aksaç, türkülere kattığı yorum ve türküleri işleyişi, bunun yanında sahnedeki duruşu ile beni mest eden bir sanatçıdır. Türkiye’deki en iyi Türk Halk Müziği Sanatçılarından biridir. Türküler güzeldir ama bu türküleri Oğuz Aksaç yorumu ile dinlemek eşsiz bir güzelliktir. Türküyü sadece dinlemek değil aynı zamanda yaşamak istiyorum diyorsanız mutlaka Oğuz Aksaç’ın yorumunu dinlemelisiniz.

1 yorum:

  1. Bir şeyi istediğimiz zaman hep onun çekici yanlarını görürüz, onu elde ettikten sonra da hep kötü yanlarını buluruz.

    Jonathan Swift

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.