16 Eylül 2008 Salı

Kansere 'kök'ten çözüm


Onkoloji uzmanları kanseri hep doku hücrelerinin mutasyona uğrayıp tümöre dönüşmesi olarak tanımlıyordu. Ancak The Economist dergisinin kapağına taşıdığı kök hücre keşfi doğrultusunda kanserin artık “kontrolden çıkmış kök hücrenin yol açtığı bir durum” olduğu kabul ediliyor.

Bu ne anlama geliyor? Onca kanser nedeni ile yakınlarımızı hatta en sevdiklerimizi kaybetmişken bundan sonrası için bir umut ışığı anlamına geliyor. Kanser için tedavi olmak mı gerekir yoksa kanser değilmiş gibi gittiği yere kadar devam mı etmeli sorusuna hep cevap arıyordum. Deneyimlerim, yaşamışlıklarım bana şunu gösterdi ki tedavi yerine gittiği yere kadar yaşamak benim tercihimdir.

Bazen sağlıklı olmak adına öyle şeyler yiyoruz ki ya da mahrum kalıyoruz ama sonuç- sebep ilişkisine bakınca anlamını yitiyor gerçek sandıklarımız.

1 yorum:

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.